15 milliárd dollár kártérítést fizetne a BP

Vágólapra másolva!
Tizenötmilliárd dollár megfizetésével megszabadulna minden kártérítési igénytől a British Petrol, amelynek a 2010-es amerikai olajkatasztrófáért kell felelnie. Az összeg jóval kevesebb, mint amit követelnek tőle.
Vágólapra másolva!

Megállapodna a British Petrol az amerikai kormányzattal, hogy mentesüljön a büntetőintézkedések alól, és megtérítse a Deepwater Horizon nevű fúrótorony 2010-es katasztrófája miatti károkat. Az olajtársaság 15 milliárd dollárt fizetne - értesült a Financial Times a tárgyalásokat ismerő forrástól.

Az amerikai igazságügy-minisztérium 25 milliárd dollárt követel a vállalattól, de a forrás szerint az utóbbi időben felgyorsultak a tárgyalások. A megállapodás a nyáron, akár szeptemberig megszülethet. A BP és a kormányzat is elzárkózott az értesülés kommentálásától.

2010-ben robbanás történt a mexikói-öbölbeli fúrótoronyban, amely ez után összeomlott, az olaj pedig a tengerbe ömlött. Ez a világ legnagyobb olajkatasztrófáját okozta, ami nemcsak a környezet tette tönkre, de közvetlenül 11 ember halálát is okozta.

A BP folyamatosan gyűjti a pénzt a kártérítésre. Az orosz érdekeltségétől 30 milliárd dollárért szabadulhat meg, ezenkívül pedig már 37,2 milliárd dollárt különítettek el. A különböző büntetésekre 17,5 milliárdot fizethet a társaság, de a hatóságok a helyreállítás költségeit is a BP-re terhelhetik. Az állami követelések mellett a cég a lakossági igényekre is készülhetne.