A németek harmada kilépne az EU-ból

Vágólapra másolva!
Egy németországi felmérésen a megkérdezett németek 69 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szíve szerint kint látná a görögöket az euróövezetből. A németek pesszimisták az Európai Unióval kapcsolatban is, a harmaduk kilépne belőle.
Vágólapra másolva!

A németek kétharmada azt kívánja, hogy Görögország lépjen ki az euróövezetből - derült ki egy, Berlinben szerdán nyilvánosságra hozott felmérésből. A YouGov közvélemény-kutató intézet által végzett felmérés szerint a megkérdezettek 69 százaléka annak a nézetnek adott hangot, hogy Athénnak ki kellene válnia az eurórégióból. A németek mindössze 17 százaléka foglalt állást Görögország euróövezetben maradása mellett.

Görögországban vasárnap tartanak parlamenti választásokat. A tét az országnak nyújtott nemzetközi hiteltámogatás fejében vállalt takarékossági, illetve reformirány és közvetve az euróövezeti tagság jövője.

Rendkívül szkeptikusan látják a németek az Európai Unió és a közös valuta jövőjét. A felmérésből kitűnt, hogy egy esetleges referendumon csak egy szűk többség, mindössze 52 százalék szavazna Németország változatlan uniós tagsága mellett. 29 százalék viszont amellett tenné le a voksát, hogy az ország lépjen ki az unióból.

Minden ötödik német azzal számol, hogy az euró nem éli túl az elkövetkező 10 évet, és a tagállamok újból régi nemzeti valutájukat vezetik be. A felmérés kapcsán szakértők arra emlékeztettek, hogy az eurószkepticizmus tekintetében Németország Franciaország és Finnország mögött a harmadik az uniós tagállamok sorában.