Japán újraindítja két atomreaktorát

Vágólapra másolva!
Több mint egy évvel a fukusimai atomkatasztrófa óta a japán kormány úgy döntött, hogy ismét üzembe helyez két atomreaktort. A lépés mögött az áramfogyasztás nyáron várható felfutása áll.
Vágólapra másolva!

Noda Josihiko miniszterelnök bejelentette, hogy a szigetország nyugati részén, Fukui tartományban az Ohi atomerőmű 3-as és 4-es reaktorát fogják beindítani, három héten belül. A tartomány kormányzója, Kazumasa Nisikava ehhez előzetes beleegyezését adta.

A tavaly március 11-én bekövetkezett, katasztrofális erejű földrengés okozta atombaleset óta sorra állították le Japán atomerőműveit. Az 50 működő reaktor közül az utolsót idén májusban kapcsolták ki. A szigetország azóta elsősorban hőerőművekből nyerte a felhasznált áramot.

Az elmúlt időszakban a tartományi kormányok, illetve az atomerőművek környezetének lakói az erőművek hiányos biztonságával kapcsolatos aggodalmak miatt elutasították a reaktorok újbóli üzembe helyezését. Az atomipar, illetve a központi kormány ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a nyár folyamán az áramellátásban súlyos gondok jelentkezhetnek. Az ország áramtermelésének egyharmadát nyerte korábban atomenergiából. A kormány arra kérte a lakosságot és a cégeket, hogy 15 százalékkal mérsékeljék a fogyasztásukat, elkerülendő az áramszüneteket.

Értesülések szerint ez után gyengült az erőművekkel szembeni ellenállás, de a Dzsidzsi hírügynökség által megrendelt felmérés szerint még így is a lakosság 46 százaléka a reaktorok újraindítása ellen van - írta internetes oldalán a BBC brit közszolgálati csatorna.

Noda Josihiko miniszterelnök a két reaktor üzembe helyezését bejelentve azt hangoztatta, hogy a kormány képes egy jövőbeni, a fukusimaihoz hasonló atomkatasztrófa megakadályozására. Maga a kormányfő több alkalommal is aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az erőművek üzemen kívül helyezése súlyos károkat okozhat a gazdaságnak.

Szakértők szerint valószínű, hogy hamarosan újabb reaktorok kezdhetik meg ismét működésüket. Nem kizárt ugyanakkor, hogy ismét felerősödhetnek az atomerőművek elleni tiltakozó akciók.