Egy marék papír kell a görögök nagy döntéséhez

Vágólapra másolva!
Egy kissé pazarló a görög választási rendszer, hiszen a szavazók egy marék papírt egyszerűen kidobnak, de legalább megvan a lehetőség arra, hogy üres lapot dobjanak az urnába. Az ebédidő Görögországban még a válságos időkben is szent, az [origo] által meglátogatott szavazóhelyiségből többen elmentek enni a szavazás közben.
Vágólapra másolva!

"A többiek elmentek ebédelni" - rántották meg a vállukat az [origo] érdeklődésére azok az aktivisták, akik a Baloldali Radikális Koalíció (Sziriza) jelvényét viselték egy Athén központjában lévő szavazóhelyiség előtti folyósón. Sziriza-aktivisták szerint hatalmas pártjelvényeik nem sértenek kampánycsendet, sőt az lenne a szabályos, ha minden delegált ilyen látványosan viselné a párt logóját.

Az iskolában berendezett szavazóhelyiségben helyi idő szerint vasárnap kora délután csak lézengtek a szavazók, a szavazatszámláló bizottság tagjai szerint a részvétel nagyjából ugyanakkora, mint a hat hete megtartott legutóbbi szavazáson. Görögországban azért kell megismételni a választást, mert a parlamentbe jutott pártok legutóbb nem tudtak megállapodni a kormányalakításban.

A legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy a győzelemre a konzervatív Új Demokráciának és a Szirizának van a leginkább esélye. Abszolút többséget azonban várhatóan egyikük sem fog szerezni, így mindenképpen újabb kemény alkudozásra van kilátás a pártok között egy koalíciós kormány megalakítása érdekében. A tét nagy: a konzervatívok betartanák az EU-val kötött megállapodást, a Sziriza viszont felrúgná azt, ami azt jelentheti, hogy Görögország kilép az EU-ból és az eurózónából.

Forrás: AFP/Loiusa Gouliamaki
Minden pártnak külön lap - a kép nem az [origo] által meglátogatott szavazóhelyiségben készült

Választék ugyanakkor a két nagy párton kívül is van, a szélsőjobboldaltól a kommunistákig mindenféle erőre lehet szavazni, de a görög választási rendszerben a szavazóknak nincs egyszerű dolguk: az urna mellett három iskolai padot foglalnak el a szavazócédulák, amiről másfél tucat lapot kell összeszedni. Mindegyik lapon csak egy párt neve szerepel, ikszelés helyett a görögök a nekik szimpatikus párt lapját teszik a borítékba, a többit pedig kidobják. A rendszer sajátossága, hogy van egy hófehér lap is, amivel tartózkodó szavazatot lehet leadni. "Ilyenre is szükség van" - mondták az [origo] munkatársának a szavazatszámláló bizottság tagjai.

Munkatársunk vasárnap este a két nagy párt eredményváró rendezvényéről jelentkezik Athénból.