Ismét nekifutnak a görögök a nagy euródilemmának

Vágólapra másolva!
Rövid időn belül másodszor is parlamenti választást tartanak vasárnap Görögországban. A választás tétje az, hogy a csőd szélén tántorgó ország tartja-e magát az EU-val kötött megállapodáshoz, vagy nemet mond a megszorításokra, és akár ki is lép a közösségből. Az előrejelzések szerint a két legnagyobb erő közt szoros verseny várható, így ismét koalíciós alkudozás kezdődhet.
Vágólapra másolva!

Vasárnap ismét parlamenti választást tartanak Görögországban, miután a májusi voksolást követő kormányalakítási tárgyalások kudarccal végződtek. Eredetileg 32 párt szállt volna harcba az athéni parlament 300 mandátumáért. Közülük azonban 11 kis párt visszavonta indulási szándékát. A rajthoz álló 21 párt közül csupán hétnek van tényleges esélye arra, hogy átugorja a 3 százalékos bejutási küszöböt.

A legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy a győzelemre a konzervatív Új Demokráciának és a Radikális Baloldali Koalíciónak (Sziriza) van a leginkább esélye. Abszolút többséget azonban várhatóan egyikük sem fog szerezni, így mindenképpen újabb kemény alkudozásra van kilátás a pártok között egy koalíciós kormány megalakítása érdekében.

Antonisz Szamarasz, a görög konzervatív Új Demokrácia vezetője a párt utolsó, kampányzáró nagygyűlésén pénteken Athénban több ezer szimpatizánsa előtt az eurózónában maradás mellett érvelt. "Kilábalunk a válságból, de nem lépünk ki az eurózónából. Senkinek sem hagyjuk, hogy kivezessen minket Európából" - mondta a parlament előtti Szintagma téren.

A Sziriza vezetője, Alekszisz Ciprasz Görögország megfélemlítésével és tönkretételével vádolta az Európai Uniót. Ciprasz pártjának választási nagygyűlésén azt hangoztatta, hogy Görögország nem akar mindenáron az euróövezetben és az EU-ban maradni. Arra szólította fel a görög baloldalt, hogy álljon a Sziriza mögé, amely elutasítja a nemzetközi mentőcsomag fejében vállalt megszorításokat. Korábban úgy nyilatkozott, hogy az uniós mentőcsomagot a vasárnapi választások után végleg el lehet felejteni.

Európai uniós vezetők szombaton figyelmeztették Görögországot, hogy ne fordítson hátat az eurónak, és hajtsa végre az EU-segély fejében vállalt, komoly megszorításokkal járó gazdasági reformjait. Jean-Claude Juncker, az eurózóna pénzügyminiszteri csoportjának vezetője a Kurier című osztrák lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy az euróövezet számára beláthatatlan következményekkel járna, ha a megszorító reformok ellen fellépő radikális baloldal nyerné a vasárnapi görögországi választást.

Angela Merkel német kancellár pedig a konzervatív CDU darmstadti rendezvényén arra szólította fel a görög szavazókat, hogy tegyenek hitet a korábban megkötött megállapodások mellett. A kancellár reményét fejezte ki, hogy a választásokon azok az erők győznek, és alakíthatnak kormányt, amelyek tiszteletben tartják a nemzetközi hitelmegállapodást.

A választást megelőző feszültséget jelzi, hogy vasárnapra virradó éjjel két gránátot dobtak a Skai tévécsatorna épületére, de azok szerencsére nem robbantak fel, így senki nem sérült meg. A biztonsági őr két férfit látott, akik motoron érkeztek. A rendőrség egyelőre nem közölte, hogy éles, vagy gyakorló gránátok voltak-e.

Az [origo] munkatársa jelenleg is Görögországban tartózkodik. A németül tanuló görög fiatalokról szóló riportját itt, a radikális baloldalban bízó fiatalokról szóló cikkét itt olvashatják.