Hárompárti kormány alakulhat Görögországban

Vágólapra másolva!
"Konstruktív" megbeszéléseket folytatott hétfőn a hétvégi görögországi választásokat megnyerő konzervatív Új Demokrácia a szocialista PASZOK-kal és a Demokratikus Baloldallal, így van esély rá, hogy a három párt együtt alakít koalíciót - írta kedden az Ekathimerini nevű angol nyelvű görög híroldal.
Vágólapra másolva!

A portál szerint a Demokratikus Baloldal részvételének nemcsak abból a szempontból van jelentősége, hogy így még biztosabb lesz a koalíciós többség, hanem azért is, mert ezzel nő a kormány társadalmi elfogadottsága. A kis baloldali párt az előző, májusi választás után még ahhoz kötötte a belépését, hogy a radikális baloldali Sziriza is csatlakozzon. Az akkor kialakult patthelyzet miatt kellett kiírni az új választást.

Az ezúttal is a második helyen végzett Sziriza a várakozásoknak megfelelően most is elutasította a miniszterelnöki poszt várományosa, Antonisz Szamarasz együttműködési ajánlatát, akárcsak a Független Görögök nevű formáció.

Szamarasz közölte, azt szeretné, hogy a felállítandó új kabinet 30 százalékban "politikán kívüli" tagokból álljon. Hozzátette, azt tűzte ki célul, hogy a koalíciós megállapodás lehetőleg már kedden megszülessen.

Evangelosz Venizelosz, a PASZOK elnöke azt mondta, mivel a jelenlegi helyzetben a minél szélesebb koalíció lenne a kívánatos, négypárti kormánynak kellene alakulnia. Antidemokratikus hozzállással vádolta Alekszisz Cipraszt, a Sziriza vezetőjét, mondván, ő "a kormány és ezzel az ország bukásának a feltételeit igyekszik megteremteni".

Az új parlamentben az Új Demokrácia 129 helyet szerzett a májusi 108 után. A PASZOK frakciója 41-ről 33, a Demokratikus Baloldalé 19-ről 17 fősre olvadt. A Sziriza 52-ről 71-re növelte képviselői számát. A kommunisták (26-ról 12), az újnácik (21-ről 18) és a Független Görögök (33-ról 20) is gyengültek.