Elhalasztották az egyiptomi választás eredményének bejelentését

Vágólapra másolva!
Meghatározatlan időre elhalasztották az egyiptomi elnökválasztás második fordulója eredményének a bejelentését - közölte szerdán a MENA hivatalos hírügynökség az egyiptomi országos választási bizottság döntését idézve.
Vágólapra másolva!

A felmérések szerint szoros eredményt a tervek szerint csütörtökön hozták volna nyilvánosságra a június 16-án és 17-én lebonyolított fordulóról. A két vetélytárs - Ahmed Safík tábornok és Mohamed Murszi iszlamista jelölt - a saját adatai alapján egyaránt magát hirdette ki győztesnek, ugyanakkor mindkét politikus megvádolta ellenfelét szabálytalanságokkal, amelyeket az országos választási bizottságnak ki kell vizsgálnia.

A bizottság éppen arra hivatkozott, hogy a mintegy négyszáz panasz kivizsgálásához több időre van szüksége - írta beszámolójában a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala. Idézte a Muszlim Testvériség szóvivpjét, Nader Omrant, aki azt mondta, a halasztás növelni fogja a feszültséget az országban.

A Muzulmán Testvériség kedd este tömegtüntetésen tiltakozott Kairó középpontjában, mert a mozgalom tagjai azt gyanítják, hogy Murszitól el akarják venni a győzelmet. A BBC szerint szerda este is ezrek gyűltek össze a Hoszni Mubarak rezsimjét tavaly megdöntő forradalomban központi szerepet játszó kairói Tahrír téren, hogy az ideiglenes katonai kormányzat politikája - egyben az eredmények bejelentésének elhalasztása - ellen tiltakozzanak.

A nemrég életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Mubarak a napokban kómába esett, a legfrissebb hírek szerint állapota súlyos, de stabil.