Csütörtökön dönt Assange-ról Ecuador

Vágólapra másolva!
Az ecuadori elnök csütörtökön dönt arról, hogy menedékjogot ad-e országa a WikiLeaks alapítójának. Assange azért menekülne Ecuadorba, mert a brit hatóságok kiadnák Svédországnak.
Vágólapra másolva!

Az ecuadori külügyminister szerint országa kormánya csütörtökön dönt arról, hogy menedékjogot ad-e Julian Assange-nak - közölte a Reuters csütörtökön. A külügymininszter szerdai szavai szerint a döntés az ország elnökének kezében van, aki viszont csütörtöknél hamarabb nem fog döntést hozni a WikiLeaks alapítójának ügyében.

Assange kedd óta tartózkodik Ecuador londoni nagykövetségén, a közép-amerikai országtól azért kért menedékjogot az eredetileg ausztrál állampolgárságú Assange, mert a brit leegfelsőbb bíróság döntése értelmében Nagy-Britannia kiadná Svédországnak. Assange attól tart, hogy Svédországból könnnyen az Egyesült Államokba szállíthatják, ahol akár halálra is ítélhetik a WikiLeaks által kiszivárogtatott diplomáciai iratok miatt.

A Nagy-Britanniában élő, 40 éves ausztrál állampolgár portálja hozzávetőleges becslések szerint csaknem 400 ezer amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, és az elmúlt néhány évben ezek jelentős részét át is adta médiapartnereinek. A svéd hatóságok azonban nem emiatt, hanem szexuális bűncselekmények gyanújával körözik Assange két egykori munkatársának feljelentése alapján. Egyikük nemi erőszakkal, másikuk szexuális zaklatással vádolja a WikiLeaks alapítóját, aki korábban Svédországban élt. Assange tagadja a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, és meggyanúsítását politikai indíttatásúnak tartja.