Hajlandó beiktatni a minisztert a román államfő

Vágólapra másolva!
Traian Basescu román államfő hajlandó beiktatni a kulturális és örökségvédelmi minisztérium élére jelölt Puiu Hasottit, miután a liberális politikus az elnök kérésének megfelelően írásba adta, hogy nem plagizált - közölte pénteken Bogdan Oprea, az elnöki hivatal szóvivője.
Vágólapra másolva!

Az államfővel politikai konfliktusban álló, kormányzó szociálliberális szövetség (USL) társelnöke, Crin Antonescu liberális pártelnök pénteken közölte, Basescunak nincs jogalapja arra, hogy feltételekhez kösse a miniszter kinevezését. Antonescu egyúttal ultimátumot adott Basescunak: ha nem írja alá Hasotti miniszteri kinevezését hétfőn 19 óráig (erre az időpontra tűzték ki a beiktatási szertartást), akkor a liberálisok az elnök felfüggesztését kezdeményezik a parlamentben.

Puiu Hasotti azonban már csütörtökön írásos nyilatkozatot tett közzé arról, hogy az önéletrajzában feltüntetett publikációk saját szellemi termékei, csak nyilatkozatát nem az elnöknek, hanem a kormányfőnek küldte. Victor Ponta miniszterelnök megtagadta az irat továbbítását az elnöki hivatalba.

Az elnöki szóvivő közölte, az államfő számára az is megfelel, hogy a miniszterjelölt egy másik állami intézménynél regisztráltatta nyilatkozatát, így nincs akadálya a beiktatásának.

A román lapok szerint szokatlan kérésével az államfő Victor Ponta hétfőn kirobbant, de időközben más események miatt háttérbe szorult plágiumügyére akarta ismét ráirányítani a közvélemény figyelmét. Ponta az ellene felhozott plágiumvádat Basescu lejárató kampányának tartja, szerinte az államfő egyik tanácsadója győzte meg az ügyről elsőként cikket író Nature című brit folyóiratot arról, hogy doktori disszertációjának fele másolat. A miniszterelnök tagadja a plágiumvádat, nem hajlandó lemondani.