Kényszerítik a román elnököt egy miniszter kinevezésére

Vágólapra másolva!
A román kormánypártok hétfőig adtak haladékot a plágiumbotrányok miatt a miniszterelnökkel vitában álló Basescu államfőnek, hogy nevezze ki a kulturális minisztert.
Vágólapra másolva!

Ultimátumot adtak a román kormánypártok Traian Basescu államfőnek: vagy kinevezi a Victor Ponta miniszterelnök által jelölt Puiu Hasottit kulturális miniszternek, vagy felfüggesztik a tisztségéből - közölte pénteken Crin Antonescu, a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

Antonescu - aki a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) társelnöke - leszögezte: az államfőnek nincs törvényes alapja olyan nyilatkozatot kérni, amelyben a miniszterjelölt kijelenti, hogy tudományos munkájára nem vetül plágium árnyéka. Basescu arra hivatkozva fogalmazta meg szokatlan kérését, hogy a Ponta-kormány több tagját, a miniszterelnököt is beleértve, plágiummal gyanúsítják. Antonescu jelezte, hogy nem hajlandók eleget tenni Basescu kérésének, és a felfüggesztését kezdeményezik, ha hétfőig nem írja alá a miniszteri kinevezést. Victor Ponta miniszterelnök pénteken külföldi újságíróknak azt mondta, hétfő óta fagypont alá süllyedt a viszonya az államfővel, az ellene felhozott plágiumvádat ugyanis Basescu elnök lejárató kampányának tartja.

A vita előzménye, hogy Victor Ponta miniszterelnökről a brit Nature című folyóirat azt írta hétfőn, hogy 2003-ban megvédett jogtudományi doktori disszertációjának több mint felét másolta, anélkül, hogy az átvett részeket megjelölte volna. Az oktatási tárca élére Victor Ponta által eredetileg jelölt Corina Dumitrescuról pedig még a beiktatása előtt kiderült, hogy meghamisította az életrajzát. A miniszterelnök ezért az utolsó pillanatban Ioan Mangot tette meg oktatási miniszternek. Neki alig egy hét múlva plágiumbotrány miatt kellett lemondania.