Kormánnyá alakítanák az Európai Bizottságot a németek

Vágólapra másolva!
A német pénzügyminiszter úgy alakítaná át az Európai Unió szerkezetét, hogy a tagállamok ne blokkolhassák a döntéseket úgy, ahogy most.
Vágólapra másolva!

Wolfgang Schäuble szerint az "erős Európa" megteremtéséhez az eddiginél több döntési jogosultságot kell átadni Brüsszelnek. Mostanáig "szinte mindig a tagállamok mondták ki az utolsó szót. Ez nem maradhat így", az Európai Unió szerkezetét át kell alakítani, "hogy a nemzetállamok ne blokkolhassák a döntéseket " - mondta a miniszter a Der Spiegel című német hetilap hétfői számában megjelent interjúban.

A tagállami szakminiszterek testületei - mint például az Ecofin, a pénzügyminiszteri tanács -, illetve az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács helyébe egy új intézmény, az EP második kamarája léphetne, amelyet a tagállamok tölthetnének fel az amerikai Szenátus vagy a Bundesrat - a német tartományokat képviselő törvényhozási felsőház - mintájára.

A reformokat először várhatóan csak az euróövezetben lehetne bevezetni, a tizenheteknek azonban a többi tagállam számára is "nyitott klubként" kell működnie - mondta Schäuble. A változásokat át kellene vezetni a német alaptörvénybe. Így egy egészen új alkotmány jönne létre, amelyet népszavazással kellene megerősíteni - véli Schäuble.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mindennek mikor jön el az ideje, de az biztos, hogy "jóval hamarabb, mint akár csak néhány hónapja is gondoltam" - mondta a német pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy a csütörtökön kezdődő uniós csúcson négy uniós intézmény vezetője konkrét javaslatokat tesz majd az integráció mélyítésére.