Letartóztatták a mumbai támadás kulcsfiguráját

Vágólapra másolva!
Elfogták a 2008-as mumbai támadás egyik kulcsfiguráját, Abu Hamza a robbantásokat végrehajtó csoport egyik fő segítője volt. A 2008-as támadásnak összesen 165 halálos áldozata volt.
Vágólapra másolva!

Az indiai rendőrség közlése szerint megtalálták és letartóztatták a 2008-as mumbai támadás egyik kulcsfiguráját - közölte a brit BBC hétfőn. Az elfogott Abu Hamza, akit Seyd Zabiuddin néven is ismertek, őrizetben marad. Abu Hamza az indiai rendőrség szerint segítőként vett részt a 165 halálos áldozatot követelő támadásban.

A 2008-as, közel három napon ár tartó terrortámadás mumbai luxusszállodák, a helyi főpályaudvar és egy zsidó kulturális központ ellen irányult. Több bomba is robbant, majd hatvan órán át tíz fegyveres tartotta sakkban a környéket, közülük kilencen meghaltak. Az egyetlen életben maradt támadót, Mohamed Adzsmal Amir Kaszabot halálra ítélték.

A merénylet miatt India megszakította béketárgyalásait Pakisztánnal, India ugyanis pakisztáni fegyveres csoportokat okolt a terrorista akcióért. A hírek szerint a terroristák a Laskar-i-Tajba nevű szélsőséges iszlamista szervezet tagjai voltak, és Pakisztánban kaptak kiképzést. Pakisztán később elismerte, hogy Kaszabot valóban Pakisztánban készítették föl a támadásra.