Elbukott a román választási reform

Vágólapra másolva!
A kormánypártok többségi rendszer bevezetését akarták elérni, ami a mostani adatok szerint nagy győzelmet hozhatott volna nekik ősszel.
Vágólapra másolva!

Alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította a román alkotmánybíróság szerdán a bukaresti parlament által elfogadott választási törvényt, amely a jelenleg hatályos arányos képviseleti rendszer helyett többségi választási rendszert vezetett volna be.

A választási törvény módosítását a kormányzó Szociálliberális Unió (USL) kezdeményezte, amely egyfordulós, többségi, egyéni választókerületes rendszert akart. Az alkotmányellenesnek nyilvánított módosítás értelmében minden választókerületből az első helyezett szerzett volna mandátumot, s megszűnt volna a töredékszavazatok újraosztása.

A romániai magyar pártok tartottak az új rendszertől, mert ezzel csak azokban a megyékben juttattak volna be képviselőket a parlametbe, ahol a magyarok többségben vannak. Igaz, a román kormányfő azt ígérte, találnak megoldást erre is: a nemzetiségek automatikusak pluszmandátumokat kaptak volna azokban a megyékben, ahol arányuk átlép egy megszabott küszöböt.