Egy mészárlásért nem bűnös Karadzic

Vágólapra másolva!
A hágai törvényszék szerint nincs elég bizonyíték arra, hogy a boszniai szerb csapatok által 1992-ben elkövetett gyilkosságok népirtásnak minősülnek. 
Vágólapra másolva!

Felmentette Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezetőt egyrendbeli népirtás vádpontja alól csütörtökön a hágai Nemzetközi Törvényszék.

A bírók döntése szerint az ügyészek által benyújtott bizonyítékok nem voltak elegendőek annak megállapítására, hogy a boszniai szerb csapatok által 1992-ben elkövetett gyilkosságok népirtásnak minősülnek.

A törvényszék ugyanakkor visszautasította tíz további vádpont, köztük az 1995-ös srebrenicai mészárlással kapcsolatos egyrendbeli népirtás ejtését.

Peter Robinson, Karadzic jogi tanácsadója két hete jelentette be, hogy a 66 éves volt boszniai szerb vezető mind a 11 fővádpontban felmentését kéri. Az ügyvéd azt is jelezte, hogy szerintük nem történt népirtás a boszniai háború során.

Karadzicot vádolják többek között a 7000 áldozatot követelő srebrenicai mészárlással, illetve gyilkosságokkal, kivégzésekkel, erőszakos deportálásokkal is. Az ellene felhozott vádakról és folyamatos taktikázásáról korábbi cikkünkben olvashat bővebben.