Hangos buli miatt ölt egy texasi férfi, negyven évet kapott

Vágólapra másolva!
A volt tűzoltó a bíróság előtt azt állította, hogy önvédelemből lőtte le szomszédját, akivel egy hangos buli miatt szólalkozott össze.
Vágólapra másolva!

Negyven év börtönre ítéltek egy amerikai férfit, mert egy hangos buli miatt lelőtte 36 éves szomszédját - számolt be internetes oldalán a BBC. A férfi Texas állam egyik törvényével védekezett, amely szerint a saját földjén, saját területén bárki megvédheti magát. A Floridában is alkalmazott jogszabály szerint, ha valaki életveszélyben érzi magát, akár halálos erőszak árán is megvédheti magát.

A lövöldözés éjszakáján rögzített videón hallani, ahogy a most elítélt férfi azt mondja a rendőröknek, hogy életveszélyben volt. Az ügyészek azonban a per során azt állították, hogy a volt tűzoltó eleve erőszakosan viselkedett, mivel fegyverrel a kezében indult a szomszédhoz.

Az ügy nagy érdeklődést váltott ki az Egyesült Államokban, mert Floridában egy hasonló ügyben nem tartóztatták le azt a férfit, aki azt állította, hogy önvédelemből lelőtt egy embert.

A magyar parlament kedden fogadta el a jelenleginél szigorúbb büntető törvénykönyvet, amely szélesíti a jogos védelem lehetőségét. A törvény szerint nem kell emberölésért felelnie annak, aki lelövi támadóját, ha az éjjel, fegyveresen (lőfegyverrel), felfegyverkezve (például bottal) vagy csoportosan támadja meg.

A lakásban rajtakapott betörő is magára vessen, ha éjjel, fegyveresen, felfegyverkezve vagy csoportosan hatol be a lakásba. A kertbe bemászó tolvaj ellen azonban csak akkor lehet minden eszközt bevetni, ha fegyver van nála, vagyis az uborkalopást továbbra sem lehet baltával megtorolni.