Japán újraindítja az egyik atomreaktorát

Vágólapra másolva!
Újraindul Japán egyik atomreaktora, amelyet a fukusimai katasztrófa után állítottak le. A gazdaságnak szüksége van az energiára, de a lakosság megosztott.
Vágólapra másolva!

Japán újraindítja első atomerőművét. Ilyenre azóta nem volt példa, hogy a tavalyi fukusimai katasztrófa után leállították az ország teljes atomenergia-termelését.

A lépés a BBC szerint megosztotta a közvéleményt, százak gyűltek össze a hálózatra kapcsolt Ohi atomerőmű 3-as reaktoránál, hogy tiltakozzanak. A támogatók szerint viszont a gazdaságnak sürgető szüksége van az energiára.

Az atomerőművek leállásával kieső energiatermelés pótlása a szén- és olajimport ugrásszerű növekedését vonta maga után Japánban. A forró nyári hónapokban pedig már akuttá vált az áramkorlátozások bevezetésének veszélye.

A tavaly márciusi földrengés-szökőár természeti katasztrófa által okozott fukusimai reaktorleolvadás után Japán biztonsági ellenőrzésekre fokozatosan leállította az országban működő mind az 50 reaktort. Az Ohi atomerőmű 3-as és 4-es blokkja az ellenőrzések után megkapta a működési engedélyt.