A Nyugat kettős mércéjét hánytorgatta fel a lengyel külügyminiszter

Vágólapra másolva!
"A zseni tudja, mikor kell abbahagyni..." - hangzott Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter jó tanácsa Orbán Viktor miniszterelnöknek. A héten Magyarországra látogató politikus szerint a Nyugat kettős mércét alkalmaz Kelet-Európával szemben.
Vágólapra másolva!

Lengyelország kiállása az EU által bírált magyar kormány mellett bizonyítja, hogy "a magyar-lengyel barátság él és virul" - mondta Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter a Rzeczpospolita című konzervatív napilapnak adott interjújában.

A miniszter - aki a héten Budapestre látogat - a hétfőn megjelent interjúban kiemelte, hogy a tavalyi, egymást követő magyar és lengyel uniós elnökség idején a két ország szorosan együttműködött, és néhány kezdeményezést kölcsönösen átengedett egymásnak. Magyarország például a lengyeleket kérte fel, hogy vállalják át tőle a keleti partnerségi csúcstalálkozó megrendezését.

A magyar kormányt érintő nyugat-európai bírálatok a lengyel külügyminiszter szerint az egész régió megítélésében alkalmazott kettős mércéből erednek: ezt bizonyítja, hogy az EU nem volt kritikus Gyurcsány Ferenc kormányával szemben, amely "nagy társadalmi mobilizációra" késztette a magyarokat. A lengyel külügyminiszter nem kívánta értékelni a magyarországi reformokat, de elárulta, mit mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek: "A zseni tudja, mikor kell abbahagyni...".

Radoslaw Sikorski a "minőség jelének" nevezte a visegrádi csoport (V4) együttműködését, amelybe a lengyel külügyminiszter több kelet-közép-európai országot is bevonna. A lengyelek vasárnap vették át egy évre a csehektől a V4-ek elnöki tisztségét. Elnökségük idején a V4-es találkozókra alkalmanként Románia, Bulgária, a keleti partnerség résztvevői vagy más balkáni országok képviselői is meghívást kaphatnak. A szoros regionális együttműködésben Lengyelország az energiabiztonság mellett az egyes államok biztonságának zálogát is látja, ezért kiemelten fontosnak tartja a visegrádi harccsoport négy éven belüli felállítását.