A populista elnökjelöltnek szavaztak bizalmat a mexikóiak

Vágólapra másolva!
Tizenkét éve még sokan gyűlölték diktatórikus húzásai miatt, most azonban az első hivatalos részeredmények szerint visszatérhet a hatalomba Enrique Pena Nieto Mexikóban. A drogháborúkkal küszködő Mexikó új elnöke egyik fő feladataként a szervezett bűnözés elleni fellépést nevezte meg, és hangsúlyozta, hogy nem köt alkut a bűnözőkkel.
Vágólapra másolva!

Bejelentette választási győzelmét Enrique Pena Nieto, miután nyilvánosságra hozták a vasárnap tartott mexikói elnökválasztás első hivatalos részeredményét, amely azt jelzi, hogy nagy fölénnyel nyerte meg a választást. Az elnökválasztást lebonyolító intézet vezetője közölte, hogy az első gyors számítások szerint Nieto, a legnagyobb mexikói ellenzéki párt, a populistának tartott Intézményes Forradalmi Párt (PRI) a szavazatok mintegy 37,9-38,6 százalékát szerezte meg, míg riválisa, López Obrador volt mexikóvárosi polgármester a szavazatok 30,9-31,9 százalékát gyűjtötte össze.

"Nem fogunk visszatérni a múlthoz. A mexikóiak új esélyt adtak nekünk, amelyet eredményekkel fogunk meghálálni" - közölte a 45 éves Nieto győzelmének bejelentésekor, "a demokrácia ünnepének" nevezve megválasztását. Nieto a választási kampány során demokratikus, modern és a kritikákra nyitott kormányzást ígért. A drogháború által sújtott ország új elnöke egyik fő feladataként a szervezett bűnözés elleni fellépést nevezte meg, és leszögezte, hogy nem köt alkut a bűnözőkkel. Az elmúlt években a kábítószer-kereskedők, bandavezérek, helyi nagykutyák ellen indított harc teljes bukás volt. Hat év alatt csaknem 60 ezer áldozatuk volt a rajtaütéseknek és a leszámolásoknak.

Forrás: AFP/Ronaldo Schemidt

A PRI tizenkét évi ellenzéki szerep után tért vissza a végrehajtó hatalom csúcsára, a párt korábban hét évtizeden át irányította Mexikót. Vasárnap parlamenti választásokat is tartottak Mexikóban, de ennek eredménye egyelőre nem ismert.

Habár a választási iroda közlése szerint Nieto biztos győztes, a baloldali López Obrador egyelőre nem volt hajlandó elismerni vereségét. "Az utolsó szót még nem mondták ki" - közölte támogatói előtt, hangsúlyozva, hogy csak a hivatalos végeredmény bejelentésekor hajlandó elismerni ellenfele győzelmét.