Szeretik a monarchia szorítását a liechtensteiniek

Vágólapra másolva!
A világ egyik leggazdagabb országában népszavazás erősítette meg a herceg vétójogát. Liechtenstein az egyetlen európai monarchia, ahol az uralkodó valós végrehajtói hatalommal rendelkezik.
Vágólapra másolva!

A liechtensteini szavazók nagy többsége vasárnap népszavazáson utasította e, hogy megvonják a hercegtől a referendumok vétójogát. A résztvevők 76,1 százaléka - 11 ezer fő - nemmel szavazott az "Igen - hogy a szavazatod számítson" névre keresztelt kezdeményezésre. A részvétel 82,9 százalékos volt.

A népszavazást demokráciapárti aktivisták kezdeményezték az után, hogy Alajos trónörökös múlt szeptemberben a vétójog alkalmazásával fenyegetett, ha elfogadák az abortusz legalizálására vonatkozó törvényt, de végül a választók is elutasították a kezdeményezést.

Liechtenstein - a világ egyik leggazdagabb országa - az egyetlen európai monarchia, ahol az uralkodó valós végrehajtói hatalommal rendelkezik. Az uralkodói család 1699 óta van hatalmon. A koronaherceget és édesapját tapssal üdvözöltök az alattvalók, amikor megjelentek Vaduzban, hogy köszönetet mondjanak a szavazóknak a támogatásukért.

A liechtensteini királyi család érdemének tartják, hogy az országot gazdag pénzügyi központtá fejlesztette, és ennek köszönhetően a mintegy 36 ezer liechtensteini a világ leggazdagabb polgárának számít. "Ha nem lenne a herceg, sokkal rosszabbul menne az országnak" - mondta a Reuters hírügynökségnek az egyik szavazó.