Szabadlábon a Costa Concordia kapitánya

Vágólapra másolva!
Megszüntették a Costa Concordia kapitányának házi őrizetét, Francesco Schettino a döntés értelmében elhagyhatja az otthonát, de szülővárosát nem.
Vágólapra másolva!

Kiengedték a házi őrizetből a januárban elsüllyedt Costa Concordia kapitányát - jelentette csütörtökön az olasz sajtó. A bírósági döntés szerint Francesco Schettino nem hagyhatja el szülővárosát, a toszkánai Meta di Sorrentót. Schettinót azzal vádolják, hogy az ő hibájából süllyedt el a Costa Concordia luxushajó januárban, 32 ember halálát okozva.

A hajó kapitánya eddig házi őrizetben volt, ahol nem beszélhetett senkivel a családtagjain és ügyvédjén kívül. Schettino a vád szerint túl közel kormányozta Giglio partjaihoz a luxushajót, amely ezért megfeneklett, és elsüllyedt.

Francesco Schettino első tisztje szerint elfelejtette felvenni a szemüvegét a baleset előtt, ezért többször is megkérte, hogy állítson a radar felbontásán, mivel nem látta jól az adatokat. Miután pedig megfeneklettek, és víz kezdett beömleni a hajóba, arra utasította a személyzetet, hazudják azt a parti őrségnek, hogy kézben tartják az eseményeket.