Görögország két év haladékot kér a hitelezőktől

Vágólapra másolva!
Bár az új görög kormányfő elkötelezett a reformok mellett, parlamenti beszédében elismerte, hogy eddig nem sikerült végrehajtani a takarékossági intézkedéseket. Antonisz Szamarasz két év haladékot kért a hitelezőktől, hogy végrehajtsák a reformokat, mert előbb a recesszióból kell kirángatni az országot.
Vágólapra másolva!

Haladékot kér Görögország pénzügyeinek rendbetételére, de elkötelezett a mentőcsomag fejében kitűzött gazdasági célok teljesítése mellett, és az eurózóna tagja kíván maradni - jelentette be pénteken Antonisz Szamarasz görög miniszterelnök az athéni parlamentben, ahol a kormány négy évre vonatkozó gazdasági terveit ismertette. Azt ígérte, talpra állítja a recesszióban lévő gazdaságot, felgyorsítja a privatizációt, és végrehajtja a szükséges reformokat.

"A reformok végrehajtásával nincs gond, azokat kétségkívül megtesszük. Nem gond a kitűzött célok elérése sem, azokat is kétségkívül elérjük. A gond az, hogy véget kell vetnünk a recessziónak" - jelentette ki a kormányfő, aki az eredetileg 2014 végéig végrehajtandó kiigazításokkal kapcsolatban reméli, hogy a hitelezőktől haladékot kaphat.

Szamarasz bízik abban, hogy újra lehet tárgyalni a mentőcsomaghoz kapcsolódó pontokat, amelyek megítélése szerint tovább súlyosbítják a görög gazdaság ötödik éve tartó recesszióját. "Megküzdünk a válsággal, hogy elérjük a kitűzött célokat, és biztosítsuk helyünket az euróövezetben és az Európai Unióban" - mondta a kormányfő, aki szerint ezt megnehezíti, ha külföldi tisztségviselők nyíltan azt találgatják, hogy visszatér-e Görögország a drachmához.

Görögország az energiapiac liberalizációját és több állami vállalat, a többi között a vasúttársaság magánosítását is végrehajtja a következő években. Emellett Antonisz Szamarasz bejelentette, átszervezik az állami szektort; a kormány nagyjából tíz állami szerv átalakítását, összevonását, illetve megszüntetését tervezi.

A görög miniszterelnök kifejtette, el kell vetni a megszorításoknak azokat az elemeit, amelyek tovább növelnék a munkanélküliséget. Görögország korábban azt vállalta, hogy 2015 végéig 150 ezer fős leépítést hajt végre a közszférában. Szamarasz pénzügyi amnesztiát is tervez azok számára, akik a pénzüket külföldre menekítették Görögországból.

Szamarasz a beszéde elején bejelentette, hogy biztosítani akarja országa helyét az eurózónában, dacolva azokkal, akik megpróbálják ezt meghiúsítani. Elismerte azonban, hogy az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap által diktált hiánycsökkentő programot nem sikerült teljesíteni. A parlament vasárnap megvitatja a kormány most bejelentett terveit, éjfélkor pedig bizalmi szavazást tart. A hárompárti koalíciónak 179 mandátuma van a 300 fős athéni törvényhozásban, így a kormány minden valószínűség szerint bizalmat kap.