Saját veséjüket árulták, börtönbe mehetnek

Vágólapra másolva!
A lengyel rendőrség lekapcsolt huszonhárom embert, aki a saját szerveit árulta. Általában az interneten próbálták meg eladni a veséjüket, akár egy év börtönt is kaphatnak.
Vágólapra másolva!

Illegális szervkereskedelemmel vádoltak meg Lengyelországban 23 embert, aki saját szerveit, főleg veséjét akarta értékesíteni az interneten. Mariusz Sokolowski, az országos rendőrkapitányság szóvivője a PAP lengyel hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy az akcióban az ország 80 rendőrparancsnokságának kiberbűnözéssel és emberkereskedelemmel foglalkozó szakértői vettek részt.

A széles körű akció keretében összesen 250 internetes hirdetést ellenőriztek, és 105 személyt hallgattak ki. Közülük 23 személy ellen vádat emeltek, további 66 ember ügyében a bizonyítékként lefoglalt számítógépek átvizsgálása után döntenek.

A rendőrség adatai szerint a hirdetők 95 százaléka saját veséjével kereskedett, néhányan májlebenyt vagy csontvelőt próbáltak eladni, de állítólag egyszer sem került sor átültetésre. A lengyel törvény a szervek és szövetek eltávolítását szabályozó törvények megszegésén kívül a szervkereskedelemre vonatkozó hirdetéseket is tiltja. Ezért akár egy év börtönbüntetés is kiszabható.