Vágólapra másolva!
Thomas Lubanga kongói milíciavezér 2002 és 2003 között 15 évesnél fiatalabb gyerek katonákat toborzott. A hadúr a rá kiszabott ítélet kihirdetését rezzenéstelen arccal ülte végig.
Vágólapra másolva!

Thomas Lubangát, a kongói hadurat 14 év börtönre ítélték kedden, mert a vád szerint 2002-ben és 2003-ban gyerek katonákat toborzott a hadseregébe - írja a brit BBC online oldala.

Márciusban egyszer már ítéletet hozott ügyében a Nemzetközi Büntetőbíróság, akkor kimondták, hogy egyértelműen igazolódtak a vádak, amelyek szerint Lubanga a kétezres évek elején 15 évesnél fiatalabb gyermekeket sorozott be a Kongó Felszabadítása Hazafias Erői (FPLC) nevű félkatonai szervezet egységeibe. Ez volt a 2002-ben felállított törvényszék első ítélete.

Forrás: MTI/EPA/Pool/Jerry Lampen

Lubanga az ártatlanságát hangoztatta, és azt mondta, hogy nem támogatta a gyerekek katonaként való foglalkoztatását. A bírók ennek ellenére egyhangúlag Lubanga felelősségét mondták ki. A hadúr a BBC tudósítása szerint nem mutatott semmilyen érzelmet az ítélet kihirdetése közben. A Human Rights Watch civil szervezet adatai szerint több mint 60 ezer embert öltek meg a Hema és Lendu népcsoport közötti konfliktusban, Északkelet-Kongóban.