Zátonyra futott a keménykedő kínai hadihajó

Zátonyra futott egy kínai fregatt, illusztráció
Vágólapra másolva!
Kínos balesetet szenvedett a kínai haditengerészet egyik fregattja, amely néhány hete még filippínó halászokat ijesztgetett a Fülöp-szigetek és Kína közötti vizeken. A keménykedő hadihajó pénteken zátonyra futott, méghozzá olyan vitatott, Kínától távoli szigetek között, amelyeket a Fülöp-szigetek a saját területének tekint. Így nem csak a mentőakciót lesz nehéz megszervezni a pórul járt haditengerészek kimentésére, de még a határsértés bűnét is rájuk süthetik a felháborodott ellenfelek.
Vágólapra másolva!

Kínos fordulatot vett Kína és a délkelet-ázsiai országok elmérgesedő területi konfliktusa a Dél-kínai-tengeren, miután pénteken egy kínai hadihajó futott zátonyra a Fülöp-szigetekhez közeli vizeken. A Sydney Morning Herald című ausztrál lap jelentése szerint a Jianghu-osztályú fregatt a Fülöp-szigetek, Malajzia és Vietnam közötti Spratly-szigeteknél feneklett meg, amelyekért egyre elmérgesedő diplomáciai háborút vív Kína a környező országokkal. Az eset pikantériája, hogy a hadihajó egészen közel merészkedett a Fülöp-szigetek partjaihoz, így a mentőakció megszervezése is nagy nehézségekbe fog ütközni.

Kína és a Fülöp-szigetek az elmúlt hónapokban kemény csörtéket zavart le, mivel mindketten magukénak tekintik a közöttük található, jórészt lakatlan szigeteket. A szigetek azért fontosak, mert a körülöttük elterülő tenger halakban gazdag, a tengerfenék pedig valószínűleg rengeteg olajat rejt. A területért folyó harc miatt a két ország többször egymásra küldte őrhajóit a közelmúltban, miközben folyamatosan azzal vádolják egymást, hogy halászhajóik megsértik egymás vizeit. Április végén az egyik legnagyobb kínai lap, a Global Times azt írta, hogy Kínának a konfliktus miatt fel kell készülnie egy kisebb háborúra is a Fülöp-szigetek ellen (a két ország közötti konfliktusról itt, a kínai fegyverkezésről itt olvashat bővebben).

Forrás: AFP/Torsten Blackwood (illusztráció)
Kínai fregatt. Hasonló hajó futhatott zátonyra pénteken (a kép illusztráció)

A Sydney Morning Herald szerint a most zátonyra futott fregatt a közelmúltban többször is részt vett elrettentő akciókban, amelyek során Fülöp-szigeteki halászhajókat próbált elkergetni a területről. A Fülöp-szigeteki haditengerészet korábban szintén küldött felderítőket és hadihajókat a vitatott szigetekhez, ahol megpróbáltak kínai halászokat elfogni:, de a kínai járőrhajók közbelépése és a kínai kormány fenyegetése után ezek visszakoztak.

A kínai védelmi minisztérium a pénteken zátonyra futott hadihajóról kiadott közleményében azt írta, hogy az "rutinszerű járőrözést" hajtott végre, amikor véletlenül zátonyra futott. A közlemény szerint senki nem halt meg a balesetben. Az eset után a Fülöp-szigeteki hadsereg az AP hírügynökséggel az közölte, hogy a szerencsétlenül járt hajó és a zátony bőven a Fülöp-szigeteki területén belül, 111 kilométerre az ország partjaitól található.

Az eset különösen érzékeny időpontban történt, mert épp a héten ért véget a délkelet-ázsiai országokat tömörítő szervezet, az ASEAN csúcstalálkozója Kambodzsában, ahol a vitatott területek helyzete volt a fő téma. A tény, hogy Kínai polgári hajók helyett a haditengerészet fregattjaival cirkál a szomszédos országok partjainál, a Guardian által megszólaltatott szakértők szerint még jobban megnöveli az esélyét egy elmérgesedő konfliktusnak, amelyben erőszakos összetűzésekre is sor kerülhet.

Forrás: AFP
A környező országok területi követelései: a fregatt a Spratly-szigetek keleti szélén feneklett meg