Iránnak 2014-re atomfegyvere lehet

Vágólapra másolva!
A brit titkosszolgálatok ügynökeinek műveletei akadályozták meg, hogy Irán akár már 2008-ra kifejlessze atomfegyverét, így is valószínű azonban, hogy Teherán 2014-re eléri célját, és ez növeli az amerikai és az izraeli katonai csapás esélyét - mondta pénteki brit sajtóértesülés szerint a brit hírszerzés (MI6) vezetője.
Vágólapra másolva!

Sir John Sawers a Daily Telegraph beszámolója szerint a múlt héten tartott tájékoztatót magas beosztású köztisztviselőknek Teherán nukleáris fejlesztési programjáról, közölve, Irán kétévnyire van attól, hogy atomfegyver birtokosává váljon. Szerinte "amikor ez a pillanat elérkezik", Izraelnek vagy az Egyesült Államoknak el kell döntenie, hogy indít-e katonai akciót Irán ellen.

Az MI6 igazgatója szerint az irániak "elszántan haladnak" a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos összes ismeret és minden szükséges technológia elsajátítása felé. Ugyanennyire egyértelmű azonban az is, hogy Izrael és az Egyesült Államok "óriási veszélyekkel kerül szembe", ha Irán atomfegyverrel felszerelt állammá válik - tette hozzá. Részletek nélkül kijelentette azt is, hogy az MI6 ügynökeinek tevékenysége nélkül Irán már 2008-ban nukleáris fegyverzettel bíró ország lett volna, és nem lenne még most is kétévnyire az atomfegyver birtoklásától.

Londoni stratégiai szakértők szerint ugyanakkor az iráni nukleáris fejlesztés üteme az utóbbi hónapokban jelentősen gyorsult. A legnagyobb londoni hadászati-védelmi kutatóintézet, a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) által a világ védelmi kapacitásairól és katonai egyensúlyi helyzetéről összeállított idei éves jelentés (Military Balance 2012) adatai szerint Irán fő nukleáris fejlesztési központjában, Natanzban jelenleg háromszor annyi dúsítócentrifuga állít elő 20 százalékos dúsítási szintű uránizotópot, mint tavaly, és ez a dúsítási arány már "közel van" ahhoz, hogy a hasadóanyagot atomfegyverekben lehessen felhasználni.