Ragaszkodik az atomfegyverekhez az új francia elnök

Vágólapra másolva!
Bizonytalanság uralkodik a világban, ezért Franciaországnak szüksége van a nukleáris fegyvereire - jelentette ki a védelmi miniszter, aki szerint ez a szuverenitás biztosítéka. A francia haderőnek jelenleg háromszáz robbanófeje van.
Vágólapra másolva!

Francois Hollande francia elnök nem foglalkozik azzal a gondolattal, hogy takarékossági célból csökkentsék az ország nukleáris erejét - jelentette ki szombaton a France Inter rádiónak adott interjúban Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter.

Le Drian szerint a nukleáris pajzs Franciaország szuverenitásának elsőrendű eleme. "Háromszáz hadászati nukleáris eszközünk van, Oroszországnak és az Egyesült Államoknak pedig tíz-tízezer" - mutatott rá a miniszter, hozzátéve, hogy "olyan országok, mint például Irán, arra törekszenek, hogy legyen nukleáris fegyverük"

A miniszter azt mondta: Franciaország már csökkentette nukleáris készleteit, és csak annyi hadászati eszközt hagyott meg, amennyire feltétlenül szüksége van. A világban jelenleg uralkodó bizonytalanság közepette Franciaországnak biztosítania kell állampolgárai megfelelő védelmét. "A hadászati nukleáris erő világméretekben a szuverenitás egyik biztosítéka" - fogalmazott Le Drian.