Vágólapra másolva!
János Károly spanyol király bejelentette, hogy 7,1 százalékkal csökkenti a saját fizetését. Őfelsége azért döntött így, mert a spanyol kormány által bevezetett megszorítások ugyanennyi pénzt vonnak el minden spanyol közalkalmazottól is.
Vágólapra másolva!

A spanyol kormány által bejelentett megszorító intézkedésekre tekintettel a spanyol király is csökkenti a fizetését - jelentette be kedden a királyi udvar. Őfelsége, János Károly király 7,1 százalékkal csökkenti saját bérét, mivel a kormány is ekkora megszorítást ír elő az ország közalkalmazottainak.

A királyi udvar keddi közleménye szerint János Károly éves szinten 20 910 eurótól, míg a trónörökös, Fülöp herceg 10 455 eurótól esik el, de ugyanilyen arányú kiadáscsökkentés vár az uralkodócsalád összes tagjára. A döntésnek köszönhetően 2012-ben összesen 90-100 ezer eurót tud megtakarítani a királyi ház.

A közalkalmazottak éves jövedelme az egyhavi fizetésnek megfelelő karácsonyi prémium eltörlése miatt csökken 7,1 százalékkal. Spanyolországban eddig 14 havi bért (13 havi bért, valamint a karácsonyi prémiumot) fizettek ki az állami foglalkoztatottaknak. A karácsonyi pénzjutalom megszüntetése a madridi kormány részéről hozott egyik legfőbb takarékossági intézkedés.