A Halálcsillag felrobbantásával ért fel a damaszkuszi merénylet

Vágólapra másolva!
A szíriai rezsim elveszíti az irányítást, ezért össze kell fogni a leváltása érdekében - így értékelte az USA az damaszkuszi katonai vezetők szerdai meggyilkolását. A szíriai hadsereget lefejező merénylet után a felkelők úgy érezhetik, hogy megmutatták erejüket, a térség államai pedig már az összeomlás utáni időszakra készülnek.
Vágólapra másolva!

Komolyan megingathatja a szíriai rezsimet az a szerdai merénylet, amelyben a hadsereg és a titkosszolgálat legfelső vezetői vesztették életüket - vélik a robbantást értékelő nemzetközi elemzők és diplomáciai források. A szíriai nemzetbiztonsági főparancsnokság ellen elkövetett bombamerényletet ezúttal az Egyesült Államok sem elítélendő terrorcselekménynek bélyegezte, hanem a rezsim hanyatlása bizonyítékának, bár még továbbra sem látszik, hogyan tudnák végleg elmozdítani a felkelőkkel dacoló szíriai elnököt.

"Azt hiszem, az eset nyilvánvalóvá teszi számunkra, hogy Bassár el-Aszad [szíriai elnök] elveszíti az irányítást - nyilatkozta a merénylet után Jay Carney, az amerikai Fehér Ház szóvivője. Hozzátette: Most minden nemzetközi partnerüknek össze kell fognia, hogy "támogassák az átmenetet", vagyis a bombamerényletben megingatott rezsim leváltását.

Szerdán a szíriai állami tévé szerint öngyilkos merénylő robbantott a nemzetbiztonsági hivatal központjában, ahol épp a Damaszkuszban folyó harcokról tanácskozott a védelmi miniszter a többi nemzetbiztonsági vezetővel. Az állami média szerint a robbantásban a miniszter életét vesztette, de meghalt a korábbi védelmi miniszter is, és szintén életét vesztette Aszad elnök sógora, a hadsereg második számú vezetője, Asszef Savkat. A Foreign Policy amerikai lap szerint ő volt az igazi célpont, a nagy fogás, az ő halálát ünnepelték a leginkább a rezsim megbuktatására törő felkelők.

Forrás: AFP
Katonák Damaszkusz utcáin

A megölt Savkat a lap szerint igazi belső ember volt, ő vezette Szíria rettegett titkosszolgálatait is, amelyek a rendszer legmegbízhatóbb, leginkább lojális szervezeteinek tekinthetők. A Foreign Policy által idézett felkelők szerint Savkat azok közé a vezetők közé tartozott, akiket a forradalom leverésével bíztak meg. Az ő megölésével a felkelők megmutatták, hogy bárkit el tudnak érni az ország bármely pontján - még Damaszkusz egyik legjobban védett épületében is.

Senki nem látta előre, hogy a felkelők ekkora csapást tudnak mérni a rezsimre egyik pillanatról a másikra - írja elemzésében a Foreign Policy. A lap szerint a hadsereg vezetőinek kivégzése olyan siker a felkelők számára, mint a Halálcsillag felrobbantása a Csillagok háborúja című filmeposzban. "Még ha a lehetőség, hogy Aszad elnök egy nap megbukik, túl is van fújva kissé, nyilvánvalóvá vált, hogy a hatalma ingatagabbá vált, mint eddig bármikor" - írja a lap.

Vegyi fegyverektől tartanak

A New York Times elemzése szerint az amerikai kormányzatban egyre jobban erősödik a meggyőződés, hogy Aszad hatalmának hamarosan vége szakad, ezért az Obama-adminisztráció már készül is a szíriai összeomlás veszélyes következményeinek kivédésére. A térség több hatalma is jelezte már, hogy Szíria vegyi fegyverei hatalmas veszélyt jelentenek a világra, ha rossz kezekbe kerülnének a káoszban: az amerikai lap szerint az USA már azon dolgozik, hogy ezt megakadályozza.

Videó a damaszkuszi harcokról

A Pentagon tisztviselői állítólag izraeli védelmi tisztviselőkkel tárgyaltak arról, hogy hogyan lehetne megsemmisíteni a vegyi fegyvereket egy izraeli támadással - közölték a két kormány tisztviselői. A támadás terve azonban egyelőre azon bukott el, hogy egy izraeli beavatkozást a szíriai rezsim külső fenyegetésként tudna beállítani, és a saját hasznára fordíthatná a belpolitikai harcokban.

A másik lehetőség a helyzet nemzetközi kezelésére továbbra is az ENSZ Biztonsági Tanácsának kezében van, amely a drámai események miatt szerdáról csütörtök estére halasztotta a szíriai helyzetről szóló szavazását. A BT-ben azonban továbbra sem látszik az áttörés, mivel a vétójoggal rendelkező oroszok a szíriai rezsim túlélésében érdekeltek, és továbbra sem hajlandók együttműködni Amerikával egy nemzetközi beavatkozás érdekében. Barack Obama amerikai elnök szerdán telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal, de a New York Times szerint a két vezető nem jutott egyetértésre abban, hogy miként kellene véget vetni a szíriai vérontásnak.