Mesterlövészek is beszálltak a damaszkuszi öldöklésbe

Vágólapra másolva!
A szíriai főváros több kerületéből menekülnek a lakosok a kormányerők bombázásai miatt. A lázadók azt állítják, hogy kilőttek két helikoptert és öt tankot, a harcok elérték a kormány épületét is. Közben ellenzéki aktivisták kiszámolták, hogy a szerdai volt eddig a szíriai konfliktus egyik legvéresebb napja.
Vágólapra másolva!

Feszült helyzet alakult ki Damaszkuszban az előző napi merényletek után, a hadsereg csütörtökön ágyúval lőtte a főváros nyugati és délnyugati peremkerületeit, és harcok robbantak ki a városközpontban, a kormány épületénél is. Az összecsapások és a becsapódó lövedékek miatt Damaszkusz több kerületéből kora délelőtt százával menekültek a lakosok.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió szerint a hadsereg egy közeli hegyről lőtte a külvárosi kerületeket, amelyek néhány kilométerre vannak az elnöki palotától. A lázadók azt állítják, hogy lelőttek két helikoptert, és harcképtelenné tettek öt harckocsit. Katonai forrásokból ezeket az információkat nem erősítették meg.

Harcok robbantak ki csütörtökön a miniszteri tanácsnak (kormánynak) helyt adó hatalmas épületegyüttesnél és a damaszkuszi egyetem területén. A helyi lakosok szerint a harcokban legalább egy ember meghalt. Azt mondták, hogy a hadsereg mesterlövészeket küldött az épületek tetejére, miután a felkelők megtámadták a miniszterelnöki hivatalnál lévő páncélozott járműveket.

A hadsereg támadta a felkelők állásait a déli Daraa, az északi Idlíb és a keleti Deir-ez-Zór tartományokban is. Az ellenzéket nyíltan támogató, londoni székhelyű szervezet, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (SOHR) szerint Szíriában szerdán 214-en haltak meg az erőszakcselekményben, közülük 124-en civilek, 62-en katonák, 28-an felkelők voltak. A kormány szintén rengeteg halottról beszél, a BBC szerint ezek a tavaly március óta tartó konfliktus eddigi legvéresebb napjai.

Az SOHR által közölt számokban még nincsenek benne azok az áldozatok, akik a nemzetbiztonsági szervek központja elleni szerdai bombatámadásban vesztek oda. A támadásban többek között meghalt Szíria védelmi minisztere és a helyettese, Bassár el-Aszad elnök sógora és a lázadás leverését koordináló válságstáb vezetője. (A merényletről itt, a megölt vezetők jelentőségéről itt olvashat).