Hiába csépeli a riválisát Obama

Vágólapra másolva!
Egyre nő azoknak az amerikaiaknak az aránya, akik elégedetlenek azzal, ahogy Barack Obama elnök kezeli a gazdasági helyzetet - derül ki egy friss felmérésből. Obama számára rossz hír az is, hogy a kutatás szerint hatástalanok azok a támadások, amelyeket a novemberi választás várható republikánus jelöltje, Mitt Romney ellen intézett.
Vágólapra másolva!

Az amerikai választók többsége, 55 százaléka elégedetlen azzal, ahogy Barack Obama kezeli az ország gazdasági problémáit - derül ki a New York Times és a CBS News közös felméréséből, amely szerint mindössze 38 százalék ítéli jónak az elnök gazdaságpolitikáját. A New York Times emlékeztet arra, hogy áprilisi felmérésükben még az elnök számára kedvezőbb volt a helyzet: akkor még csak 48 százalék volt elégedetlen a gazdasági intézkedéseivel, és 44 százalék tartotta jónak.

Az Egyesült Államokban november elején tartanak elnökválasztást, és a kutatások szerint a választók leginkább a gazdaság helyzete miatt aggódnak. A négy évvel ezelőtt elmélyült pénzügyi válság óta gyenge teljesítményt produkál az amerikai gazdaság, és továbbra is magas, nyolc százalék feletti a munkanélküliség.

Mitt Romney, a republikánus párt várható jelöltje épp azzal a központi üzenettel kampányol, hogy egykori üzletemberként tudja, hogyan kell felpörgetni a gazdaságot, és ezzel új munkahelyeket teremteni. A kampány már javában folyik, és Obama stábja kemény támadásokat indított Romney ellen, megkérdőjelezve üzletemberi múltját. Rámutattak például arra, hogy a republikánus politikus korábbi cégének több olyan befektetése volt, amelynek eredményeként sokan elveszítették a munkájukat.

A friss felmérés szerint ugyanakkor nem látszik, hogy lenne bármilyen hatásuk ezeknek a támadásoknak Romney megítélésére. A kutatás szerint ha most lennének a választások, akkor a választók 45 százaléka támogatná őt, míg Obamát 43 százalék. Bár a különbség a statisztikai hibahatáron belül van, a New York Times megjegyzi, hogy ez az első alkalom, hogy Romney számai jobbak, mint Obamáé.