Az eddigi legvéresebb napon van túl Szíria

Vágólapra másolva!
A csütörtöki nap volt a 16 hónapja tartó szíriai felkelés legvéresebb napja, megfigyelők szerint legalább háromszáz ember vesztette életét.
Vágólapra másolva!

Több mint háromszáz ember, többségében civil halt meg csütörtökön a Szíria-szerte tomboló erőszakcselekményekben: ez volt a Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen tizenhat hónapja folyó felkelés leggyilkosabb napja az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) adatai szerint.

Legkevesebb 139 civil, 98 katona és 65 lázadó vesztette életét - közölte a londoni központú jogvédő szervezet pénteken. "Ez a legsúlyosabb mérleg a lázadás kezdete óta mind a civilek, mind a lázadók, mind pedig a katonák tekintetében" - mondta az AFP hírügynökségnek Rámi Abder-Rahmán, a központ elnöke. A péntekre virradó éjjel már a hatodik napja folytak harcok a főváros, Damaszkusz több negyedében - tette hozzá az OSDH vezetője. Az ENSZ pénteki jelentése szerint legalább 8 500, de legfeljebb 30 ezer ember menekült Szíriából Libanonba.

Szerdán öngyilkos merénylő robbantott a nemzetbiztonsági hivatal központjában, ahol épp a Damaszkuszban folyó harcokról tanácskozott a védelmi miniszter a többi nemzetbiztonsági vezetővel. A robbantásban a miniszter életét vesztette, de meghalt a korábbi védelmi miniszter is, és szintén életét vesztette Aszad elnök sógora, a hadsereg második számú vezetője, Asszef Savkat.

A New York Times elemzése szerint az amerikai kormányzatban egyre jobban erősödik a meggyőződés, hogy Aszad hatalmának hamarosan vége szakad, ezért az Obama-adminisztráció már készül is a szíriai összeomlás veszélyes következményeinek kivédésére. A térség több hatalma is jelezte már, hogy Szíria vegyi fegyverei hatalmas veszélyt jelentenek a világra, ha rossz kezekbe kerülnének a káoszban: az amerikai lap szerint az USA már azon dolgozik, hogy ezt megakadályozza.