Januárig börtönben tartják a Putyint bíráló punkegyüttest

Vágólapra másolva!
Január végéig vizsgálati fogságban tartják Oroszországban a Pussy Riot nevű punkegyüttest. A három fiatal nőt garázdasággal vádolták meg, miután egy ortodox templomban tartott performanszon bírálták Vlagyimir Putyin elnököt.
Vágólapra másolva!

Pénteken bíróság elé állt Oroszországban a Pussy Riot együttes. A garázdasággal megvádolt huszonéves fiatal nőkből álló punk-trió a bíróság pénteki döntése szerint előzetes letartóztatásban marad további hat hónapra, 2012. január 12-ig. A meghallgatást zárt ajtók mögött folytatta le a bíróság, miközben a bíróság épülete előtt a vádlottakkal szimpatizáló és letartoztatásukat támogató tüntetők néztek egymással farkasszemet.

Forrás: AFP/RIA Novosti/Andrey Stenin
Nagyezsda Tolokonnyikova egy áprilisi meghallgatáson

Nagyezsda Tolokonnyikovát, Jekatyerina Szamucevicset és Marija Aljohinát garázdasággal vádolták meg. A Pussy Riot február végén adta elő Punk Prayer című számát egy moszkvai katedrálisban, a zenekar tagjai az eseményen maszkot viseltek, ezért nem lehet pontosan beazonosítani, hogy kik énekeltek. A dalról készült videó később felkerült a legnagyobb videomegosztókra, ezt követően indult nyomozás az ügyben. Az obszcén dalban a zenekar tagjai a nemrég újraválasztott Vlagyimir Putyint és az orosz egyház fejét, Kirill pátriárkát is keresetlen szavakkal illették. A három perbe fogott nő közül kettő tagadja, hogy a zenekar tagja lenne.


szólj hozzá: Pussy Riot - punk ima

A vád szerint az együttes "rosszindulatú, előre megtervezett" cselekményt követett el, amelynek az volt a célja, hogy "becsméreljék sok ortodox keresztény érzéseit és hitét, és hogy lekicsinyeljék az állam spirituális alapjait" - írja a BBC.

Az együttes tagjainak szabadon bocsátását az elmúlt hónapokban orosz közéleti személyiségek mellett több ezer ortodox hívő is kérte már. Az ortodox egyház szerint azonban szigorú elbánásban kell részesíteni az istengyalázó nőket.