1979-es üzenet a jövő ifjú kommunistáinak

Vágólapra másolva!
Egy kamcsatkai faluban időkapszulát találtak, amelyben a hetvenes évekből üzentek a szovjet kommunista ifjúsági szövetség, a Komszomol tagjai a jövő ifjú kommunistáinak.
Vágólapra másolva!

Vulkannij faluban városrendezés közben egy Lenin-szobor alapzata alól emelték ki a kapszulát. Tartalmából kiderült, hogy 1979. július 15-én ásták el a faluban állomásozó fiatal katonák. A kapszulában egy egy méter hosszú, negyven centiméter széles papírt találtak. A rajta lévő kézzel írt üzenetet a 2024-es ifjúságnak címezték. Abban az évben lesz az egykori szovjet vezető, Vlagyimir Iljics Lenin halálának 100. évfordulója.

"Emlékezés nélkül nincs jövendő - olvasható az üzenetben. - Emlékezzetek, mint ahogy mi emlékezünk a októberi (forradalom) és a polgárháború hőseire, az ötéves tervek hőseire, hazánk dicsőséges hőseire a fasiszta megszállás mocskos éveiből, a kommunizmus építésének fáradhatatlan munkásaira."

A folytatásban a hetvenes évek komszomolistái kijelentik, hogy büszkén tekintenek a megelőző nemzedékekre, mert - mint írják - "ez a mi felelősségünk a Párt, a Haza és a Nép előtt".

"Negyvenöt év elteltével szólunk hozzátok... Legyen jellemetek a miénknél férfiasabb, dalaitok örömtelibbek, szeretetetek forróbb. Nem sajnáljuk magunkat, mert tudjuk: ti jobbak lesztek nálunk" - fejezték ki meggyőződésüket a komszomolisták.

A kapszulát az üzenettel együtt átadták a helyi alakulat parancsnokának, hogy jutassa el a katonai múzeumba.