Meghalt a szíriai hírszerzés vezetője

Vágólapra másolva!
A kórházban életét vesztette a szíriai hírszerzés vezetője pénteken. Hisám Behtjár a nemzetbiztonsági hivatalban végrehajtott szerdai merényletben sebesült meg.
Vágólapra másolva!

Belehalt a szerdai damaszkuszi robbantásos merényletben szerzett sebesüléseibe Hisám Behtjár, a szíriai hírszerzés vezetője - jelentette pénteken a Hezbollah televíziója, az al-Manar.

Szerdán öngyilkos merénylő robbantott a nemzetbiztonsági hivatal központjában, ahol épp a Damaszkuszban folyó harcokról tanácskozott a védelmi miniszter a többi nemzetbiztonsági vezetővel. A robbantásban a miniszter életét vesztette, de meghalt a korábbi védelmi miniszter is, valamint Aszad elnök sógora, a hadsereg második számú vezetője, Asszef Savkat.

A szíriai nemzetbiztonsági főparancsnokság ellen elkövetett bombamerényletet az Egyesült Államok sem elítélendő terrorcselekménynek bélyegezte, hanem a rezsim hanyatlása bizonyítékának. Senki nem látta előre, hogy a felkelők ekkora csapást tudnak mérni a rezsimre egyik pillanatról a másikra - írta az esetről a Foreign Policy. A lap szerint a hadsereg vezetőinek kivégzése olyan siker a felkelők számára, mint a Halálcsillag felrobbantása a Csillagok háborúja című filmeposzban.

Az emberek nem mennek dolgozni, aki teheti, az otthon felhalmozott készletekből él, és az ablakból nézi, ahogy a hegyről rakétákkal lövi a várost a szíriai rezsim - mesélték az [origo]-nak Budapesten élő szíriaiak, Damaszkuszban élő hozzátartozóik beszámolói alapján. A csütörtöki volt a szíriai konfliktus eddigi legvéresebb napja.