Mégsem robbantják fel egyelőre a denveri ámokfutó lakását

Vágólapra másolva!
Mégsem robbantják fel egyelőre a rendőrök a Batman-film premierje alatt ámokfutásba kezdő amerikai lövöldöző lakását - értesült a BBC. A rendőrök FBI-ügynökök segítségével próbálják a férfi otthonában elrejtett rafinált bombacsapda összeállítását felderíteni és hatástalanítani.
Vágólapra másolva!

Felrobbantás helyett mégis a helyszínen próbálják meg a rendőrök hatástalanítani azt a bonyolult robbanószerkezet-rendszert, amelyet a a Batman-film csütörtöki premierje alatt ámokfutásba kezdő amerikai lövöldöző helyezett el a lakásában - írja a BBC.

A helyszínen lévő rendőrök és FBI-ügynökök kívülről, horgok és létrák segítségével, egy 12 pólusú kamerarendszerrel próbálják feltérképezni, hogy az ámokfutó 3. emeleti lakásában hol helyezkedhetnek el a robbanószerkezetek.

A helyszínen lévő tűzoltóparancsnok tájékoztatása szerint a padlón eddig több helyen is különböző smeretlen eredetű folyadékot tartalmazó üvegeket láttak elhelyezve, amelyekhez vezetékek csatlakoztak.

A felderítésében tűzszerészek és számos ügynökség robbanószer-szakértői segítenek, munkájuk akár róákig, de akár napokig is eltarthat a művelet irányítója szerint.

A rendőrség elővigyázatosságból már pénteken kiürítette az épület és a környező épületeket.

James Holmes, aki a csütörtök éjféli mozipremieren kezdett lövöldözni a Colorado államban található Aurora egyik mozijában, elfogása után árulta el a rendőröknek, hogy a lakásában robbanószert rejtett el. Az NBC amerikai hírtelevízió szerint Holmes a Colorado Orvostudományi Egyetem PhD hallgatója, és két szobatársával élt egy olyan épületben, amely az egyetem diákjainak és a személyzetének van fenntartva (a támadó kilétéről itt olvashat bővebben).

Az aláaknázott lakás a férfi gyilkos tervének része volt, valószínűleg azzal is annyi embert akart megölni, amennyit csak lehetett. Az ámokfutó úgy időzítette a hifijét, hogy az hangos zenét kezdjen játszani az éjszaka közepén. Arra számított, hogy a zajra összecsődül a szomszédság, és kihívják a rendőrséget, amely behatol a lakásba. Ekkor léptek volna működésbe a robbanószerkezetek.

A tervet a férfi gondosan meg is alapozta. Egy vele közös házban lakó diák szerint a múlt pénteken egyszer már eljátszotta ugyanezt, amikor a szobájában hangosan bömbölő zene miatt ráhívták a rendőröket. A rendőrség most azt tervezi, hogy egy robot segítségével hozza működésbe a pokolgépeket. Az ellenőrzött robbantás miatt lezárják a környező utcákat. A környéken lakókat már korábban kiköltöztették.

Jems Holmes a legújabb Batman-film éjféli vetítésén kezdett lövöldözni Amerikában, a támadásnak legalább 12 áldozata van. A moziban 70 ember, köztük gyerekek is megsérültek, a támadó valamilyen gázt is bevetett a teremben, mielőtt tüzet nyitott. A férfit végül a mozi mögötti parkolóban fogták el a rendőrök. A pénteki lövöldözésről szóló, részletes cikkünket itt találja