Kegyelmet ajánlott Aszadnak az Arab Liga

Vágólapra másolva!
Az Arab Liga szabad eltávozást ígért Bassár el-Aszad szíriai elnöknek, ha átadja a hatalmat az országban. A szíriai külügyi szóvivő szerint külföldi agresszió esetén vegyi fegyvereket vethet be Szíria.
Vágólapra másolva!

Szabad elvonulást ígért az Arab Liga Bassár el-Aszad szíriai elnöknek és a családjának, ha az elnök távozik a hatalomból - közölte a brit Guardian internetes kiadása hétfőn. Az Arab Liga 100 millió dolláros segítséget is felajánlott a szíriai menekülteket befogadó országok számára.

A tunéziai elnök már februárban menedéket ajánlott Aszadnak, ha a szíriai elnök véget vet a 16 hónapja húzódó konfliktusnak, de a szíriai vezető akkor sem mutatott hajlandóságot a megadásra. Vasárnap a szíriai hadsereg tovább támadta a Damaszkuszban meghúzódó ellenálló sejteket, miután Aszad utasította a hadsereg új vezetőit, hogy folytassák a harcot az országban lévő felfegyverzett terroristák ellen. Ez volt Aszad első nyilvános nyilatkozata a szíriai hadsereg vezetőit ért halálos merénylet után.

Szíria nem vet be sem vegyi, sem hagyományos fegyvereket a saját állampolgárai ellen - mondta a külügyi szóvivő hétfőn Damaszkuszban. Dzsihád Makdiszi hozzátette, hogy a vegyi fegyverek a hadsereg ellenőrzése alatt állnak, és csak "külföldi agresszió esetén" vetik be őket.

A szóvivő az állami tévében sugárzott sajtótájékoztatón leszögezte: Szíria elutasítja az Arab Liga javaslatát, hogy Bassár el-Aszad elnök mondjon le, s akkor szabadon távozhat. "Sajnáljuk, hogy az Arab Liga ilyen mélyre süllyedt egy tagállamával szemben. Ez a döntés a szíriai nép joga, amely önállóan dönt a saját sorsáról" - mondta szíriai külügyi szóvivő.