Magyarokat kellett kimenekíteni a horvát tűzvész elől

Vágólapra másolva!
Ezerötszáz turistát kellett evakuálni a Horvátország északi részén tomboló tűzvész miatt. A tűz Selce városa felé terjed, ahol már nincs áramszolgáltatás és vezetékes telefonhálózat sem. 49 magyar állampolgárt is ki kellett menekíteni, egyikük sem volt életveszélyben.
Vágólapra másolva!

Erdőtüzek keletkeztek hétfőn az észak-horvátországi tengerpart közelében: egy tűzoltó meghalt, és mintegy 1500 turistát - főképp szlovéneket és osztrákokat - evakuálni kellett. Mintegy ötven magyar állampolgár is van azok között, akiknek el kellett hagyniuk a horvátországi Selcében lévő Selce nevű kempinget hétfőn a közelben tomboló erdőtűz füstje miatt, de senki nem volt életveszélyben, és estére visszatérhettek szálláshelyükre - közölte a zágrábi magyar nagykövetség kedden.

A Selcén nyaraló Molnár Gergely beszámolója szerint akkora füst lepte el hétfőn a település környékét, hogy a szemközti Krk szigetet nem lehetett látni. A domboldal leégett, a falu határából nézve a településből semmi sem látszott. Mindenhol szállt a pernye, délre a falu kihalt, az üzletek bezártak. Mint mondta, ők csak úgy tudtak visszamenni a szállásra az ott hagyott dolgaikért, hogy szájuk elé törölközőt tartottak. Estére azonban elmúlt a veszély, a nyaralók többsége visszatérhetett szálláshelyére. Mint Molnár Gergely elmondta, húsz éve jár Selcére, voltak tüzek korábban is, de ilyen nagyot még nem láttak.

A több mint 300 emberrel a helyszínen lévő katasztrófavédelmi egységek és a honvédség megítélése szerint kedden sikerül visszaszorítani az erdőtüzet. Mérséklődött a hétfőn még rendkívül erős, néhol száz kilométeres sebességet is meghaladó szél, így fel tudnak szállni a tűzoltó repülőgépek.


A 8-as számú, adriai fő közlekedési út északi oldalán továbbra is ég a hegyoldal, de a tűz nem terjedt át a tengerparti oldalra. Selce és Crikvenica között újból megnyitották a hétfőn lezárt utat, Selce és Novi Vinodolski között azonban még mindig nem lehet közlekedni a terjengő füst miatt.

Magyar József, a zágrábi magyar nagykövetség első beosztottja az [origo]-nak elmondta, hogy lakott település és kemping sincs már veszélyben. Elmondása szerint a helyi hatóságok arra számítanak, hogy a nap végére sikerül teljesen eloltani a tüzet. Magyar elmondta azt is, hogy hétfő délután több turista is segédkezett a tűzoltásban a helyi tűzoltóknak.

Magyaréval egybehangzó véleményt fogalmazott meg az [origo]-nak a hétfőn Selcéből a szomszédos Crikvenicába átmenő Molnár Gergely is, aki tüzet oltó hidroplánokról számolt be kedden délelőtt. Molnár elmondása szerint a környék egyik főútján is lehet látni égésnyomokat, valamint a környező dombokon lévő szántók is kiégtek, azonban a településeken már nincs semmilyen nyoma a hétfői tűzvésznek.

Forrás: MTI/EPA


Mintegy 1500 turistát evakuálni kellett két kempingből, mások pedig önszántukból hagyták el a szállodát. A térséget átszelő autópálya egy részét lezárták a hatóságok. Selcében megszűnt az áramszolgáltatás, és a vezetékes telefonhálózat sem működött hétfőn. A Nova TV nevű tévécsatorna riportja szerint a városban az emberek sállal takarták el az arcukat, így védekezve a sűrű füst ellen. Több épület teteje kigyulladt, de a tűzoltóknak sikerült eloltaniuk a lángokat. Tűz pusztított az Isztriai-félszigeten is, Moscenicka Draga közelében. Egy tűzoltó itt életét vesztette, de részleteket egyelőre nem tudni.