Milánóban felfüggesztették a dugódíjat

Vágólapra másolva!
Újra ingyen lehet behajtani Milánó városközpontjába, miután a helyi bíróság egy parkolóház keresetének helyt adva felfüggesztette a januárban bevezetett dugódíjat.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztették a Milánó városközpontjában januárban bevezetett dugódíjat, amely ellen egy parkolóház fordult a közigazgatási bírósághoz.

Csütörtöktől ismét ingyen be lehet hajtani Milánó központjába, az úgynevezett C övezetbe. A szabálytalan autókat eddig ellenőrző utcai kamerákat ki is kapcsolták. A dugódíjat a Giuliano Pisapia polgármester vezette milánói önkormányzat függesztette fel a közigazgatási legfelsőbb bíróság ítélete nyomán.

A bírósághoz a Mediolanum Parking, a Milánó központjában levő többemeletes parkolóház üzemeltetője fordult azt panaszolva, hogy a dugódíj miatt visszaesett autósforgalom jelentős anyagi veszteséget okozott neki. A közigazgatási bíróság első fokon elutasította a panaszt, a fellebbviteli bíróság azonban hely adott a parkolóház kérelmének.

Milánó önkormányzata szintén fellebbez, de a jogi vita hónapokig eltarthat, az olasz sajtó szerint a dugódíj legalább októberig függőben marad. A környezetvédők elképesztőnek nevezték a bíróság döntését. A milánói autósok és kereskedők egy része viszont megelégedéssel nyilatkozott a forgalomkorlátozás felfüggesztéséről.

A magánérdek kerekedett felül a közösségi előnyökkel szemben - fogalmazott Pierfrancesco Maran, Milánó közlekedési tanácsosa. A fél éve működő dugódíj behajtásonként 5 euró volt. A városháza adatai szerint egy év alatt 30 millió euró bevételt jelentett volna, és január óta már 34 százalékkal csökkentette az autóforgalmat.