Aszad bukására számítanak az ENSZ-megfigyelők

Vágólapra másolva!
A szíriai ENSZ-megfigyelők vezetője szerint csak idő kérdése Bassár el-Aszad bukása, de a rezsim távozása sem szavatolhatja a fegyveres konfliktus végét. Pénteken Aleppo közelében alakultak ki harcok, egy szíriai kormánypárti lap szerint "minden háborúk ősanyja" közeleg.
Vágólapra másolva!

A Szíriában állomásozó ENSZ-megfigyelők vezetője szerint Bassár el-Aszad szíriai rezsimjének bukása csak idő kérdése - írja a brit BBC szerdán. A norvég Robert Mood szerint azonban Aszad bukása nem garantálná a szíriai konfliktus befejezését. A mintegy 300 fegyvertelen katonai és száz civil megfigyelőt Kofi Annan különmegbízott válságterve alapján küldték Szíriába, hogy vigyázzanak az április 12-én kihirdetett tűzszünetre, amely azonban nem valósult meg. Tevékenységüket június 16-án gyakorlatilag felfüggesztették.

A BBC szerint a szíriai hadsereg pénteken újra támadásba lendült Aleppo környékén. Az amerikai kormány szerint elképzelhető, hogy Aszad erői mészárlásra készülnek a városban. Egy helyi kormánypárti lap szerint "minden háborúk ősanyja" veheti kezdetét Szíriában.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint a kormányerők döntő ostromra készülnek az aleppói felkelők ellen.

A délkeleti városrészben Szaláheddín, el-Azimíja és Busztán-el-Kaszr, délen asz-Szukkari negyedet lőtték helikopterekről, és közelharc folyt a központi el-Dzsamílíja negyedben. A tűz alá vett városrészekből tömegével menekült a lakosság, főleg teherautókon. Az AFP fotóriportere Szaláheddínben látta, amint a felkelők készültek a kormányerők általi ostromra: barikádokat, sáncokat emeltek, elsősegélyhelyeket alakítottak ki iskolák és mecsetek alagsoraiban. A harcoknak és a tüntetések vérbe fojtásának csütörtökön 164 halálos áldozata volt, közülük 84 civil, 43 katona és 37 felkelő a londoni központú ellenzéki szervezet szerint.