Exhumálják Garibaldi holttestét

Vágólapra másolva!
Utódai szerint nem biztos, hogy ott fekszik Giuseppe Garibaldi, ahova temették, ezért kérték az olasz történelmi alak holttestének exhumálását és DNS-vizsgálatát.
Vágólapra másolva!

Exhumálják Olaszországban Giuseppe Garibaldi holttestét, miután kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy hova temették pontosan a XIX. századi olasz katonai vezetőt - közölte a brit BBC pénteken. Az exhumálásra szeptember végén kerül sor, miután Garibaldi utódai szerint elképzelhető, hogy nincs Garibaldi hivatalos sírjában a katonai vezető teste.

A család szerint az Olaszország egyik alapítójaként tisztelt Garibaldi szardíniai sírját valakik meghamisították. Az exhumálásra és a DNS-vizsgálatra a helyi hatóságok megadták az engedélyt. Garibaldi egész Olaszországban tisztelt történelmi alak, sok helyen utcákat neveztek el róla, és szobrot is állítottak az emlékére.

Garibaldi végrendeletében azt kérte, hogy tetemét égessék el, és hamvait Caprera szigetén, gyermekeinek sírja mellett helyezzék nyugalomra, az olasz nemzet közakarata folytán azonban földi maradványait államköltségen nagy pompával egy szardíniai sírboltban temették el.