Egész nap lőtték a szíriai Aleppót

Vágólapra másolva!
A szíriai hadsereg egész szombaton lőtte az ország legnagyobb városában, Aleppóban harcoló lázadókat, legalább 29 ember vesztette életét a légi és szárazföldi támadásokban.
Vágólapra másolva!

Szombat este elcsendesültek a harcok a szíriai Aleppónál a felkelők és a hadsereg között - jelentették ellenzéki források, hozzátéve, hogy az egyik negyed ágyúzása folytatódik. A Szaláheddín negyed elleni támadás leállt, sikerült visszaszorítani a katonákat a Hamdanije negyedig - mondta a francia hírügynökségnek a felkelők katonai tanácsának főnöke telefonon.

Szaláheddínben vannak a legnagyobb számban a felkelők. A negyedet a levegőből és nehézfegyverekkel egész nap támadta a katonaság. Az, hogy nem nyomulnak előre, nem jelent feltétlenül visszavonulást, mivel a reguláris erők taktikája az, hogy ágyúzással űzik el az ellenfelet, és után egy még vadabb támadást indítanak - magyarázta a helyzetet Rámi Abder-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának vezetője.

A katonai tanács élén álló Abdel Dzsabbar al-Okaidi ezredes a saját taktikájukat úgy határozta meg, hogy negyedről negyedre haladva számolják fel a biztonsági szolgálatokat és a kormánypárti milíciát. "Ha sikerül sok fegyvert szereznünk a kormánykatonáktól, akkor általános támadást indítunk Aleppó elfoglalásáért" - jelentette ki.

A brit BBC jelentése szerint Aleppóban szombaton 29 ember veszítette életét, még Szíriában összesen 90-en haltak meg. A lázadók szerint szombaton az aleppói harcokban a hadsereg több tankját is tönkretették. A szíriai állami televízió továbbra is terroristaként hivatkozik a lázadókra, akik mivel nem tudták bevenni Damaszkuszt, ezért most az ország legnagyobb városával, Aleppóval próbálkoznak.

Pénteken a Vöröskereszt egységei felfüggesztették a munkájukat Aleppóban, miután az egy hete kezdődött harcok annyira felerősödtek, hogy nem volt lehetőség folytatni azt. A BBC szerint több száz autó hagyta el szombaton is Aleppót, amelyben családok hagyták hátra az otthonukat.