142 vádpont a Batman-vetítés közben gyilkoló férfi ellen

denveri lövöldözés, denveri tömeggyilkos, aurora, James Holmes narancssárga hajjal ül a bíróságon
Vágólapra másolva!
Gyilkosság és gyilkossági kísérlet bűncselekményének többrendbeli elkövetésével vádolták meg hétfőn James Holmest, a közelmúltbeli coloradói mészárlás feltételezett elkövetőjét. Holmes 10 nappal ezelőtt egy aurorai moziban, a legújabb Batman-film bemutatóján tüzet nyitott az egyik moziterem közönségére, aminek következtében 12 ember meghalt, további 58 pedig megsebesült. Öt sebesült állapota még mindig válságos, és az egyik sebesült nő vasárnap elvesztette magzatát.
Vágólapra másolva!

Coloradóban, ahol a gyilkosságnak a büntető törvénykönyv szerint három súlyossági fokozata van, Holmes-t 12 rendbeli előre megfontolt emberöléssel, 12 rendben pedig "egyetemes rossz szándékkal" vádolták meg, amikor is "szélsőséges közönyt tanúsított az emberi élet értéke iránt". A súlyosbító körülmények figyelembe vételével összesen 116 rendbeli emberölési kísérlettel vádolták meg a volt ideggyógyász doktoranduszt, valamint robbanószerkezet birtoklásával és az erőszak bűncselekményével.

Az ügyészek, akik hétfőn összesen 142 bűncselekmény miatt emeltek vádat Holmes ellen, bejelentették: azt egyelőre nem döntötték el, hogy kérik-e a halálbüntetés kiszabását egy olyan államban, amelyben 1976 óta nem hajtottak végre kivégzést. Szakértők szerint a per elsősorban akörül forog majd, hogy Holmes épelméjűnek tekinthető-e.

Forrás: AFP/Rj Sangosti
James Holmes

Mint az pénteken kiderült, a vádlott az aurorai ámokfutást megelőzően pszichiátriai kezelés alatt állt. Az orvosa Lynne Fenton, a Coloradói Egyetem specialistája volt. Ez azzal kapcsolatban került napvilágra, hogy védelem közölte: az orvos és a páciens közötti kommunikáció titkossága védett, ezért nem hozható nyilvánosságra annak a jegyzetfüzetnek a tartalma, amelyet Holmes a mészárlást megelőzően az egyetemre küldött be Fentonnak.

A Fox News és más médiaforrások szerint a noteszban a vádlott a készülő bűncselekményre figyelmeztetett és abban erőszakot ábrázoló rajzok voltak. A védők kérték, hogy a vád szolgáltassa ki nekik a bizonyítékot, amire az ügyészek azt válaszolták, hogy még nem nyitották ki a Holmes által feladott küldeményt.

A bíró egyébként ezúttal nem engedélyezte, hogy Holmesnak a tárgyalóteremben történt megjelenéséről felvétel készüljön. A vádlott, akinek vörösre festett haja néhol már rózsaszínesre fakult, közömbösen, de a múlt hétfői meghallgatásánál élénkebben ülte végig az eljárást. Legközelebb augusztus 19-én kell megjelennie a törvényszéken.

Holmes egyetlen alkalommal szólalt meg, amikor igennel felelt a bírónak arra a kérdésére, hogy megértette-e a vádakat.