Százezrek menekülnek Aleppóból

Vágólapra másolva!
200 ezer ember menekült el Aleppóból, ahol szombat óta heves harcok dúlnak a lázadók és a kormányerők között. Az ENSZ azt kérte a harcoló felektől, hogy óvják a civileket és engedjék dolgozni a segélyszervezeteket.
Vágólapra másolva!

Körülbelül 200 ezer ember menekült el az észak-szíriai Aleppóból, a lázadók és a kormányerők összetűzései elől. Valerie Amos, a világszervezet humanitárius igazgatója szerint ugyanakkor sokakat csapádba ejtettek a heves harcok, ők sürgős segítségre szorulnak. Az ENSZ-igazgató felszólította a harcoló feleket, hogy ne célozzanak civileket, és engedjenek szabad bejárást a segélymunkásoknak.

Az ENSZ szerint sokan középületekben, iskolákban húzták meg magukat. Várhatóan sokan menekülnek a környékbeli falvakba, illetve megpróbálják elérni a határ túloldalán, Törökországban lévő menekülttáborokat.

Szíria második legnépesebb városában szombaton indítottak átfogó szárazföldi offenzívát a szíriai kormányerők az előző hét szórványos bombázásait és légitámadásait követően. A BBC térségben tartózkodó tudósítója szerint a lázadók ugyan rosszabbul felszereltek a kormánycsapatoknál, de így is hatékony gerillaharcot folytatnak ellenük. A harcok főleg a város délnyugati részében, a Szaladin negyedben zajlanak.

A szíriai állami sajtó szerint a környéket már ellenőrzésük alatt tartják, de a lázadók pont az ellenkezőjét állítják. Heves harcokat jelentettek az északkeleti Sakur negyedből is. A helyi lakosokat eközben a harcok mellett élelmiszerhiány és áramszünetek fenyegetik a BBC szerint. (A menekültek sorsáról bővebben korábbi cikkünkben olvashat.)

A tavaly húzódó konfliktusban egy szíriai ellenzéki honlap szerint több mint húszezer ember vesztette életét. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hónapok óta megoszott a kérdésben, hogy közösen szorítsák rá a rezsimet a fegyveres harc beszüntetésére.