A légi felderítés irodáinál harcolnak Aleppóban a felkelők

Vágólapra másolva!
Kedden is folytatódnak a harcok Szíria második legnagyobb városa feletti ellenőrzéséért a kormányerők és a lázadók között. A kormányerők helikopterekkel támadják a felkelők állásait, közben menekültek ezrei hagyják el a várost.
Vágólapra másolva!

A szíriai felkelők keddre virradóra rakétagránátokkal támadták a hadbíróság épületét Aleppóban, Szíria második legnagyobb városában, egyes értesülések szerint a kormányhadsereggel vívott küzdelem már a légi felderítés központjának közelében zajlik.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) beszámolója szerint a lázadók Szálhin negyedben megtámadtak egy rendőrőrsöt, valamint a kormányzó Baasz Párt egyik helyi irodáját. Az OSDH arról tájékoztatott, hogy a hadsereg az éjszaka támadta a város déli részén fekvő Ferdúsz, al-Masad negyedeket, valamint a délnyugati Anszárit, ezek a felkelők ellenőrzése alatt állnak.

A hadsereg kedd reggel helikopterekkel támadta a délkeleti Szaladin negyedet, a felkelők legjelentősebb bázisát - közölte a Szíriai Forradalom Fő Bizottsága elnevezésű fegyveres csoport. Egy damaszkuszi biztonsági forrás megerősítette, hogy a hadsereg visszafoglalta hétfőn a negyed egy részét, bár erős ellenállásba ütközött. A felkelők ugyanakkor cáfolják, hogy a hadseregnek sikerült volna "akár egy méternyit" is előrejutni.

A lázadók tíz napja vonták ellenőrzésük alá Aleppó egyes részeit. A hadsereg komoly erőket vont össze a majdnem 3 milliós város körül, és a múlt szombaton nagyszabású offenzívát indított, hogy kifüstölje a lázadókat.

A BBC brit közszolgálati adó híradása szerint a hétfői aleppói harcokban legalább 25 ember halt meg, miközben ezrével menekülnek az emberek a városból.

Közben Barack Obama amerikai elnök és Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök telefonon egyeztetett a Szíriából érkező menekültek megsegítéséről. A rezsimhez hű al-Vatan szíriai napilap közben azzal vádolja két államot, hogy különböző fegyveres bandák számára akarnak menedéket létrehozni Szíria északi felében.

Több ezren élnek már a határ török oldalán kialakított táborokban. Az Aleppóból frissen érkezők szakadatlan ágyúzásról számolnak be. Eközben Görögország is megszigorította határainak ellenőrzését, hogy elejét vegye a Törökországból az EU-ba igyekvő szíriai menekültek áradatának.