Lóra ülhetnek a huszárok Svédországban

Vágólapra másolva!
Egy hónapos kényszerpihenő után újra lóra ülhet a Svédországban állatkínzással vádolt két magyar huszár. A hagyományőrzők módosítják a túra további útvonalát, hogy kíméljék a lovakat.
Vágólapra másolva!

Több mint egy hónap kényszerpihenő után folytathatják útjukat a svéd hatóságok által állatkínzással gyanúsított magyar huszárok. A hatósági állatorvos hozzájárult ahhoz, hogy a lovak útra keljenek - értesítette az MTI-t kedden a huszárok egyike.

Csepin Péter, a várpalotai Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző és Sport Egyesület vezetője elmondta: a frissen készített ultrahang- és röntgenfelvételek bizonyították, hogy a magyar lovak egészségesek, így a svéd hatósági állatorvos útjukra engedte őket.

Megjegyezte: módosítaniuk kell útitervükön, mivel a több mint egy hónapos kényszerpihenő miatt északon kedvezőtlen időjárással kellene szembenézniük. A magyar hagyományőrzők így lemondanak a sarkkör szépségeiről, fontosabb számukra, hogy a lovakat ne tegyék ki az északi vidéken szeptemberben beköszönő télnek és tundrai pusztaságnak. Ezért Amalból Stockholmba mennek, ott hajóra szállnak, Helsinkibe utaznak, majd a Baltikum felé veszik az irányt.

Csepin Péter társával, Bakó Sándorral április 7-én indult Várpalotáról az Északi portya elnevezésű útra, és eddig háromezer kilométert tettek meg hagyományos huszárviseletben. Finnország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Kelet-Szlovákia és Kelet-Magyarország érintésével november végén, december elején érkeznek Várpalotára.