Talált tárgyak osztályán adták le a milliárdos hegedűt

Vágólapra másolva!
Nagy értékű Stradivarit felejtett egy svájci vonaton egy zenész. Úgy tűnt, nyoma vész az értékes hangszernek, de valaki végül leadta a talált tárgyak osztályán.
Vágólapra másolva!

A svájci vasút egyik talált tárgyak osztályán bukkant fel egy elhagyott, feltehetően milliárdos értékű Stradivari hegedű. A hangszert tulajdonosa egy zenész barátjának adta kölcsön, aki vonatra szállt vele, de amikor Bernben leszállt, a Stradivarit a vonaton felejtette - közölte a svájci rendőrség a Telegraph brit lap szerint. A vasutasok eleinte hiába keresték az elhagyott hegedűt, csak az derült ki a térfigyelő kamerákról, hogy egy idegen vitte magával, aki egy másik állomáson szállt le. A rendőrség ezt követően közleményt adott ki a hegedű megtalálása érdekében.

A hangszer végül vasárnap bukkant fel az egyik berni állomás talált tárgyak osztályán. A rendség nem árulta el az ügy érintettjeinek nevét, ahogy a hangszer értékéről is hallgattak.

Antonio Stradivari 17. századi legendás hangszerkészítő összesen körülbelül ezer hangszert készített (hegedűkön kívül gitárokat, csellókat, brácsákat), amelyek közül körülbelül 600 élhette túl az eltelt három évszázadot, és körülbelül 500 hegedű maradhatott fenn. Egy tavalyi, a japán földrengés és cunami károsultjai megsegítésére tartott jótékonysági árverésen körülbelül hárommilliárd forintnak megfelelő összeget fizettek egy hegedűért.