Titokzatos románctól pezseg Észak-Korea

kim dzsong un, észak-koreai vezető titokzatos nőismerőse a felesége, Ri Sol-Ju, ri szol ju
Vágólapra másolva!
Jól énekel és stílusosan öltözik - nagyjából ennyit lehet tudni az új észak-koreai vezér, Kim Dzsong Un feleségéről. A dél-koreai hírszerzés hiába próbálja felkutatni a rejtélyes nő múltját, sötétben tapogatózik. Az ifjú pár azonban már így is többet mutatott meg magából a világnak, mint a néhai Kim Dzsong Il.
Vágólapra másolva!

Ri Szol Dzsu elvtársnőről egyetlen biztos dolgot lehet tudni: ő az új észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un felesége. Erről is csak onnan értesülhettek az észak-koreaiak, hogy az állami televízió híradásaiban Kim feleségeként beszéltek a fiatal nőről.

Az új észak-koreai first lady nyilvános szerepléseinek gyakorisága példátlan az ország történetében, Kim Dzsong Un apja, Kim Dzsong Il ugyanis alig mutatta meg a családját. Ri Szol Dzsuról egyelőre csak azt lehet megállapítani, hogy a koreai egyenruhákhoz szokott szemmel nézve kifejezetten stílusosan öltözködik.

További részletekért a dél-koreai hírszerzéshez érdemes fordulni, bár Szöul is a sötétben tapogatózik. Információik szerint a Kim-dinasztia tagjaival ellentétben Ri Szol Dzsu már járt az ősellenségnek tekintett Dél-Koreában, mégpedig 2005 szeptemberében, egy szurkolói csapat tagjaiként, az ázsiai atlétikai bajnokságon. Az egyik elismert phenjani iskola diákja volt ekkor, és a sporteseményen hagyományos koreai viseletben énekelte a többi között "A hazámat szeretem a legjobban" című dalt.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Egy dél-koreai tanárt már 2004-ben az a megtiszteltetés ért, hogy találkozhatott Rivel, vagy legalábbis valakivel Észak-Koreából, akinek ez volt a neve, és akinek az életkora is egyezhetett. A tanár a Reuters hírügynökségnek azt mondta, a kislány csendes volt, de a társaságot is kedvelte.

A koreai egyesítési minisztérium előásott egy másik jelentést, amely szerint egy Ri Szol Dzsu nevű diák 2003-ban részt vett egy faültetésen. A dokumentumok szerint az akkor 11 éves kislány kék ruhát és piros sálat viselt, a minisztérium ugyanakkor nem tudta megerősíteni, hogy valóban Kimnéről szól a jelentés.

Színpadról színpadra

Ri Szol Dzsu szereplési vágya később valószínűleg felülkerekedett a visszafogottságán, a dél-koreai sajtó ugyanis úgy tudja, a fiatal nő énekes, és ebben a minőségében hívta fel magára férje figyelmét is. A Csoszon Ilbo című dél-koreai lap egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írta, Kim Dzsong Un még az édesapjával látogatott el 2010. január 1-jén egy koncertre, amelyen Ri Szol Dzsu is énekelt.

A dél-koreai sajtó úgy tudja, Ri 1989-ben született, és 2009-ben ment feleségül Kimhez. (A dél-koreai hírszerzés szerint Kim Dzsong Un 1984. január nyolcadikán született, koráról jó ideig nem álltak rendelkezésre megbízható információk.) Állítólag született egy gyerekük is, de azt nem lehet tudni, hogy fiú vagy lány. Ri az ország egyik legmagasabb színvonalú művészeti iskolájába járt Phenjanban, és Kínában is tanult énekelni. A dél-koreai hírszerzés úgy tudja, egy zenekar tagjaként 2011 februárjában részt vett egy, a holdújév tiszteletére rendezett koncerten.

A Koreával foglalkozó elemzőket ez az utóbbi információ megdöbbentette: furcsának találják ugyanis, hogy Ri Szol Dzsu azok után is fellépett, hogy feleségül ment Kimhez, és állítólag gyereket is szült neki. Az észak-koreai vezetők feleségei csak elvétve jelentek meg eddig a nyilvánosság előtt. Ezért felvetődött, hogy két különböző nőről van szó, vagyis Kim Dzsong Un felesége nem az énekes. Erre utalhat, hogy a vezér feleségének és az énekesnő nevének a leírásához más írásjegyeket használ az állami televízió.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kim Dzsong Un életében már volt egy énekesnő, Hjon Szong Vul. Hírszerzési jelentések szerint tíz évvel ezelőtt szövődött közöttük a románc, amikor Kim Dzsong Un visszatért Svájcból, ahol egy magániskolában tanult. A kapcsolatnak végül apja, Kim Dzsong Il parancsára vetett véget, a nő pedig később a hadsereg egyik tisztjéhez ment feleségül. A két nő zenei előélete sejtetni engedi, hogy az új észak-koreai vezérnek az előadóművészek a gyengéi.

Szokatlan kitárulkozás

Ri az északkkeleti országrészből, Észak-Hamkjong tartományból származik, apja egyetemi tanár, anyja orvos. Miután feleségének választotta, Ri az ország legnívósabb felsőoktatási intézményében, a Kim Ir Szen egyetemen részt vett egy féléves képzésen, amelyen felkészítették szerepére.

A jelek szerint sikerült elsajátítania a tudnivalókat, mert egyre több nyilvános eseményen jelenik meg az észak-koreai vezető oldalán. Kim Dzsong Un például vele együtt rótta le a tiszteletét azon a megemlékezésen, amelyet a nagyapja, Kim Ir Szen 1994-es halálának évfordulója alkalmából tartottak. Együtt jelentek meg egy óvodában is, ahol államvezetőhöz méltóan mosolyogtak, és simogatták a gyerekek fejét. Az észak-koreai vezért többek között egy a Disney-figurákat felvonultató koncerten is együtt mutatkozott vele. A Washington Post című amerikai lap egyik, az új észak-koreai vezető külpolitikai terveit firtató blogbejegyzése ezzel kapcsolatban megjegyzi: a Mickey Mouse iránti rajongás biztató lehet egy olyan politikai vezetőnél, aki a nukleáris kódok felett is rendelkezik.

Elemzők szerint az, hogy az ifjú vezető felesége társaságában mutatkozik nyilvános eseményeken, jelentős stílusváltás apjához, a néhai Kim Dzsong Ilhez képest. Kim Dzsong Il tizenhét éves uralma alatt partnereit és gyermekeit nem említette az észak-koreai média, így Kim Dzsong Unt is csak tavaly év végén ismerte meg az ország. Sokak szerint a legifjabb Kim stílusa Kim Ir Szenére hasonlít, aki gyakran mutatkozott felesége oldalán, gyermekekkel a karjában. Egyes szakértők úgy vélik, a fiatal vezető megközelíthetőbb képet szeretne mutatni magáról népének. Felvetődött az is, hogy feleségével az oldalán azt akarja jelezni, családfő és felnőtt, és most már valódi hatalom van a kezében.