Ejtőernyős plüssmackók hergelték fel a belorusz elnököt

Vágólapra másolva!
Szabadságjogokról szóló üzeneteket hordozó ejtőernyős plüssmedvék inváziója miatt rúgta ki a fehérorosz elnök a légvédelem és a határőrség vezetőjét. A medvéket egy svéd kisrepülőből szórták ki még július elején Fehéroroszország fölött, a minszki hatóságok a múlt hétig tagadták az incidenst, most két embert letartóztattak.
Vágólapra másolva!

Menesztette hivatalától a légierő és a határőrség vezetőjét Alekszander Lukasenko fehérorosz elnök, miután július elején egy, az ország légterébe engedély nélkül berepülő svéd kisrepülőből több száz ejtőernyős plüssmackót dobtak le Minszk és Ivenyec felett demokrata aktivisták. A játékokon a szabad véleménynyilvánítás jogára és az emberi jogok tiszteletben tartására vonatkozó feliratok voltak.

"Miért nem kapták el a parancsnokok a gépet? Ki szimpatizált velük? Ez bizonyos parancsnokok ügyetlenkedése miatt volt, vagy az ország légvédelme mondott kudarcot?" - kérdezte állítólag dühösen az elnök, amikor a múlt héten megbeszélést folytatott katonai vezetőkkel - jelentette a BBC brit közszolgálati adó internetes hírportálja.

A fehérorosz hatóságok egészen a múlt hétig tagadták, hogy megtörtént volna az esemény. A rendőrség végül két embert - egy újságírót és egy ingatlanügynököt - vett őrizetbe az akció állítólagos támogatása miatt, ők akár hét év börtönt is kaphatnak.