Visszakapja a család a törvényenkívüli Ned Kelly csontjait

Vágólapra másolva!
Több mint 130 évvel Ned Kelly kivágzése után a híres ausztrál bandita csontjait visszakapja a családja. A csontváz feje hiányzik, de a tömegsírból kiásott csontok egy DNS-vizsgálat alapján biztosan Ned Kellyé voltak. Az évtizedek során az ausztrál folklór ikonikus alakjává vált a mindössze 25 évesen kivégzett férfi, akinek elfogására egész sereget küldtek, akik közül három rendőrt a másvilágra is küldött.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál törvényenkívüli, az 1880-ban kivégzett Ned Kelly csonjait visszakapják a leszármazottai, hogy eltemethessék - írja a BBC. Több mint 130 év telt el, mióta a többszörös gyilkos, de sokak által népi hősként tisztelt férfit felakasztották. A csontokat DNS-vizsgálattal (egyik ma élő leszrámazottjának mintájával összehasonlítva - tavaly novemberben azonosították.

Forrás: Europress/Getty Images/Hulton Archive
Ned Kelly és bandája összecsap a rendőrséggel híres, saját készítésű sisakjában

A koponya nélküli maradványok egy tömegsírból kerültek elő az egykori Pentridge börtön udvaráról. A kivégzés után eredetileg másutt temették el a férfit, de aztán a tömegsírt kihantolták, és a testeket a Pentridge börtönnél temették el újra. 2009-ben exhumálták a holttesteket, és hosszú hónapok munkájával azonosították Ned Kelly csontjait. A területet ma birtokló fejlesztők meg akarták tartani a csontokat - hogy múzeumban állíthassák ki -, de a Kelly család ragaszkodott hozzá, hogy visszakapják őket.

Az ír-ausztrál bandita 1854-ben született, és egy ír származásúakból - részben a családtagjaiból - álló bandát vezetett az ausztráliai Victoriában, gyilkossáégokat és bankrablásokat követett el, és többször keveredett összetűzésbe a rendőrséggel, majd az ausztrál vadonban kezdett bujkálni. A brit gyarmatokon példa nélküli volt, hogy 8 ezer fontos vérdíjat tűztek ki a fejére. 1880-ban fogták el, de előtte még megölt három rendőrt egy véres összecsapás során. Még abban az évben felakasztották az Old Melbourne börtönben. Itt olvashat bővebben részleteket Ned Kelly életéről.

Az egyik filmadaptáció Ned Kellyről

Az alakja köré azóta gazdag folklór épült. Bár egyesek szerint nem volt más, mint egy hidegvérű rendőrgyilkos, sokan népi hősként tekintenek rá, aki az ausztráliai protestáns angol-dominancia ellen küzdött az ír katolikus ellenállás egyik főalakjaként, megint mások köztársaságpárti szabadságharcosnak tartják. A victoriabeli Glenrowanben (ahol az elfogásához vezető ütközet zajlott) múzeuma van, ahol az ő és társai által használt fegyvereket és Ned Kelly saját készítésű páncélzatát is kiállították. Filmek, tévésorozatok és irodalmi művek születtek róla, egy 1970-es filmben például a Rolling Stones frontembere, Mick Jagger alakította, egy 2003-as filmben pedig az azóta elhunyt Heath Ledger játszotta a banditavezért. Itt bővebben olvashat a Ned Kelly inspirálta művészeti alkotásokról.