Aknát robbantottak egy menekülttáborban Szíriában

Vágólapra másolva!
Véres robbantás áldozata lett 21 ember Szíriában, ahol egy damaszkuszi menekülttáborban robbant akna. A támadás áldozatai közül legalább ketten gyerekek. Nem tudni, hogy ki és miért robbantott, mert ebben a táborban palesztin menekültek élnek, akiknek nincs köze a szíriai konfliktushoz.
Vágólapra másolva!

Huszonegy ember, köztük legalább két gyerek halt meg csütörtök este egy damaszkuszi menekülttáborban aknagránátok becsapódásának következtében - közölte a magát az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) nevező civil szervezet pénteken. Rámi Abder-Rahmán, az OSDH elnöke azt mondta, nem tudják, kik támadtak rá a palesztin menekülteket fogadó jarmúki táborra.

A történtekkel egy időben a szomszédos Tadamún negyedben - a szíriai főváros déli részén - heves harcok folytak. Az OSDH vezetője a támadás "nemzetközi kivizsgálását" sürgette. Jarmúk mintegy 150 ezer palesztinnak ad menedéket, és egy felkelőket támogató körzet szomszédságában van.

A nagy-britanniai székhelyű szervezet szerint a közel-keleti országban csütörtökön összesen 179-en haltak meg, közülük 110 volt a civilek száma.

Közben a szíriai rezsim megerősítette csapatait az ország gazdasági fővárosában, a korábbi súlyos összecsapások miatt félig romokban heverő Aleppóban. "Több tucat teherautónyi katonát és több mint száz harckocsit irányítottak Aleppóhoz" - mondta péntek reggel a német hírügynökségnek Abu Omar al-Halebi, a Bassár el-Aszad elnök ellen küzdő felkelők helyi parancsnoka. A kormányerők a múlt hét végén indítottak nagyszabású offenzívát az észak-szíriai városban a lázadók ellen, de ez a rezsim számára egyelőre nem hozott kézzelfogható eredményt.

Kofi Annan feladta Szíriát

Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár a továbbiakban nem vállalja a nemzetközi különmegbízotti feladatot Szíriában. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerdán közölte, hogy Annan úgy döntött, hogy nem újítja meg az augusztus végén lejáró mandátumát. Kofi Annan április 12-én hirdette ki a tűzszünetet, amelyet azonban egyik fél sem tart tiszteletben. A felkelés kezdete óta megölt emberek 45 százaléka az elmúlt négy hónapban vesztette életét. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa két hete hosszabbította meg harminc nappal a szíriai tűzszüneti megfigyelő misszió mandátumát. A mintegy 300 fegyvertelen katonai és száz civil megfigyelőt Kofi Annan válságterve alapján küldték Szíriába, hogy vigyázzanak az áprilisban kihirdetett tűzszünetre, amely azonban nem valósult meg. Tevékenységüket június 16-án gyakorlatilag felfüggesztették. A civil megbízottak a politikai párbeszéd megindítását próbálták elérni, szintén sikertelenül.